Američki teorijski fizičar Brajan Grin ima revolucionarnu ideju, koja je na granici naučne fantastike.

On dovodi u pitanje prosotr i vreme. Oko čega se većina naučnika slaže da predstavljaju stvarni, fundamentalni nivo tokom pristupanja opisivanju realnog sveta. Dakle da postoje kao takvi.

Ali Grin misli da to ne mora da bude slučaj.

“Postor i vreme možda su ono što u nauci nazivamo pojavnim ili posledičnim konceptom, a dobar primer toga je naše poimanje temperature. Svi znamo šta temperatura znači, shvatamo njen značaj i razlikujemo toplo od hladnog. Ali u isto vreme znamo da je temperatura posledična ideja, jer postoji znatno fundamentalniji opis stvarnosti”, kaže Grin.

Odnosno, nešto je hladno kada se čestice materije kreću sporo, a nešto je vruće kada se čestice materije kreću vrlo brzo. Dakle, fundamentalna ideja se krije u kretanju atoma, a to samo doživljavamo kao temperaturu, kao toplo i hladno.

“Možda su upravo prostor i vreme kao temperatura. Možda su oni samo posledica nečeg još fundamentalnijeg. Ukoliko me pitate gde se krije sledeća revolucija, smatram da će se desiti upravo kada konačno spoznamo ključne elemente koji čine prostor i vreme”, zaključio je naučnik.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime