Posle dve godine Veliki hadronski sudarač ( LHC ) ponovo je pokrenut. Naučnici iz CERN-a se nadaju da će doći do spektakularnih otkrića u oblasti kvantne fizike kada u maju počnu prvi eksperimenti.

"Prvi snop protona prošao je vrlo glatko. Zanimljivo je videti kako mašina dobro radi i posle dve godine pauze", rekao je direktor CERN-a Rolf Heuer.

Snaga najvećeg uređaja ikada napravljenog na Zemlji će se postepeno povećavati dok ne dostigne planiranih 13 tera-elektronvolti. Najveća postignuta energija do sada bila je 7 tera-elektronvolti.

Ovoga puta LHC će raditi tri pune godine, 24 sata dnevno.

"Ono što je bitno jeste da ćemo dostići energetske nivoe koji nisu zabeleženi u istoriji", rekao je predstavnik CERN-a Arnaud Marsollier.

Naučnici misle da sada imaju dovoljnu snagu da detektuju tamnu materiju, misterioznu stvar koja čini čak 70 posto našega svemira. I koju nikada do sada nismo uspeli da uočimo.

Takođe, pokušaće da odškrinu i vrata paralelnih univerzuma i drugih dimenzija.

Na kraju, ne zaboravimo da su neki od vodećih fizičara današnjice, poput Stephena Hawkinga upozorili na opasnosti eksperimenata u CERN-u uz toliku snagu.

U nekoj potpuno apstraktnoj i malo verovatnoj teoriji, eksperimenti bi mogli da dovedu do uništenja našeg univerzuma. U teoriji…

photo: tighef

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime