Ajmo još jedared o ovoj priči. Nakon što su mitski, davno potopljeni, nikad pronađeni & nikad prežaljeni kontinent Atlantidu naučnici i "naučnici" pronašli već jedno 846 puta do sada (ok, preterujemo, al nismo jedini), eto njega opet. Iako su se svi "pronalasci" pokazali kao kombinacija tri prevelike želje istraživača (želje za uspehom, želje za slavom i želje za parama), naučnici iz nekoliko evropskih univerziteta tvrde da su našli iskopine sa neke vrste "Evropske Atlantide", i to na dnu Severnog mora. Ako vas baš zanima šta su to iskopali, otiđite do Londona – nalaziće se na letnjoj Izložbi Kraljevskog društva o nauci.

 

Za one kojima se baš i ne ide u London, evo malo više o otkriću: pronađeni su fosilizovani ostaci velikih sisara, uključujući mamute, nađeni su harpuni, riba i moguća grobna mesta. Naučnici su rekonstruisali ovu potopljenu masu, koja se inače zove Doggerland, i to u 3D tehnologiji, a to vi, naravno, nećete videti, jer ne idete u London ovog leta.

 

Ova kopnena masa Doggerland se prostirala između Škotske, Danske i Kanalskih ostrva i postepeno je potonula ispod nivoa mora zbog otopljene vode nastale krajem poslednjeg ledenog doba. Naučnici iz Kraljevskog društva kažu da izazovi pred kojima su se nalazili stanovnici Doggerlanda nisu bili mnogo drugačiji od onih sa kojima se susreće savremeni čovek – klimatske promene i uticaj prirodne sredine, pre svega.

 

Doktor Bejts, Škotlanđanin, objašnjava šta su to zapravo našli: "Reč je o nekoj vrsti Atlantide-iz.kamenog-doba: slika potopljenog izgubljenog kraljevstva koja privlači pogled. To je zasigurno zemlja koja je bila gusto naseljena, a voda ju je potopila u periodu od pre osam do deset hiljada godina, kada se Britansko ostrvo formiralo.

 

Pričom se pozabavio i BBC, pa se tako u izveštaju sa BBC News kaže da je Doggerland verovatno bio dom hiljadama ljudi, pre nego što je nestao. Stručnjaci veruju da su na tom kopnu postojala brda, doline, jezera i reke. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime