Policija je u kući u predgrađu Buenos Airesa pronašla tajnu prostoriju u kojoj je bila skrivena masovna riznica nacističkih relikvija.

Među 75 pronađenih predmeta u ovom “privatnom muzeju posvećenom nacizmu” policija je pronašla pištolje, bodeže, ratne medalje i trofeje i ogromnu bistu Adolfa Hitlera.

Istraga krijumčarenja umetnina dovela je službenike do “najveće tajne riznice nacista u istoriji Argentine”, izjavila je ministarka za bezbednost Patricia Bullrich. Dodala je da je ovaj pronalazak “pravi horor”.

“Pronašli smo predmete u staklenim sanducima u sobi iza police sa knjigama kojoj niko nije imao pristup”, rekao je inspektor Marcelo El Haibe.

Između ostalog su pronađene usne harmonike i dečije igračke, kompasi. Otkrivena je i medicinska naprava kojom je stravičan režim merio obim ljudske lobanje u medicinskim zahvatima na žrtvama Holokausta.

Posle Drugog svetskog rata mnogi nacisti su pobegli u Argentinu, gde im je predsednik Juan Peron dao priliku da započnu novi život. Danas tamo živi više od 3,5 miliona njihovih potomaka.

1 KOMENTAR

  1. 3.5 miliona potomaka nacista? Pa da su zečevi to ne bi bilo moguće. Autor ovog teksta nije baš ni bistar ni načitan. Nemačka zajednica u Argentini postoji mnogo pre nego što su nacisti stigli tamo. Najviše ima potomaka Nemaca sa Volge (2 miliona). Ukupno ima 3,5 milona Argentinaca nemačkog porekla, a među njima, verovatno, i poneki potomak nacista.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime