Velika arheološka otkrića u Egiptu nastavljena su, a ovih dana otkriven je i deo drvene skulpture koji, verovatno, predstavlja skulpturu kraljice Ankesenpepi II.

Ova skulptura stara je više od 4.000 godine, a otkriveno je da je reč o skulpturi majke kralja Pepija II, koji je na presto došao sa samo šest godina. Pronađena je u blizini piramida u Gizi, odnosno u drevnoj nekropoli Sakara, prenosi Geek.

Vođa istraživanja profesor Filip Kolombert rekao je da je glava pronađena istočno od kraljičine piramide. Na tom mestu je pronađen i završni kamen samo nekoliko dana ranije. Glava je napravljena u prirodnoj veličini, ali s nešto izduženijim vratom (30 cm). Na ušima se nalaze drvene naušnice.

Ankesenpepi je bila žena kralja Pepija I u 6. dinastiji, a nakon njegove smrti udala se za sina kog imao s njenom sestrom. Nakon što je on umro, ona je nasledila presto. Budući da je njen sin bio premlad, kraljica je vladala zemljom do njegovog punoletstva.

Naučnici se nadaju da će pronaći mesto gde je kraljica sahranjena i smatraju da to područje krije mnoge tajne. Ove godine su već pronašli deo obeliska koji je pripadao istoj dinastiji. Na natpisu na tom istom obelisku se nalazilo kraljičino ime.

Prema mišljenu stručnjaka, Ankesenpepi je bila važna kraljica. U prilog tome ide činjenica da je njena piramida veoma velika i da su u njoj po prvi put pronađeni tekstovi posvećeni kraljici.

Naučnici su na samom vrhu otkrili tragove metala, što ukazuje da su se tu verovatno nalazili listići bronze ili zlata koji su ukrašavali piramidu kako bi sjajila na suncu. Glava skulpture je u izrazito lošem stanju pa će morati da se restauira. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime