Pronađen ukleti Grad majmuna (i grozna bolest)
Gradski život

Pronađen ukleti Grad majmuna (i grozna bolest)

Poslednje neistraženo mesto na svetu

Photo: National Geographic, Dave Yoder
Pronađen ukleti Grad majmuna (i grozna bolest)

Grupa istraživača i arheologa krenula je pre nekog vremena u istraživanje džungle Hondurasa i Nikaragve u potrazi za legendarnim “Izgubljenim Gradom Boga majmuna”. U stvari, radi se o jednom od poslednjih naučno neistraženih mesta na svetu.

Istraživači su imali niz iskušenja, susrete sa otrovnim zmijama, opasnim životinjama, a na kraju su dobili bolest opasnu po život, piše Daily Mail.

Ova priča počinje u 16. veku, kada su stanovnici grada znanog i kao Beli grad pobegli iz njega, verujući da je uklet. Zapravo bili su zaraženi od evropskih doseljenika koji su sa sobom doneli razne bolesti na koje domaći jednostavno nisu bili imuni.

Stotinama godina su razni istraživači pokušavali da pronađu drevni grad i predmete koje su njegovi stanovnici ostavili kada su pobegli. Ali grad je bio izgubljen negde duboko u preko 50.000 kvadratnih metara džungle Mosquitia, koja pokriva granicu Hondurasa i Nikaragve. Potraga je porazila i najhrabrije istraživače.

Pisac Douglas Preston i istraživač Steve Elkins, uz financijsku pomoć snimatelja dokumentaraca Billa Benensona, koristili su najnoviju tehnologiju kako bi locirali misteriozan grad. Koristili su laserske uređaje za obradu slike montirane na staroj Cessni Skymasteru kako bi skenirali stotine kilometara džungle u samo jednom danu, leteći nad biljnim pokrovom dok su mapirali prostor koji se nalazilo ispod. Dobijene informacije koristile su se kako bi se napravio 3D model koji je uputio neustrašive istraživače prema njihovom cilju, zanimljivim građevinama koje su decenijama bile sakrivene od očiju ljudi.

“Ili su ih napravili ljudi, ili najinteligentnije krtice koje postoje”, rekao je tada Benenson.

“Pa, znao sam da smo pronašli grad, drevni grad”, potvrdio je Elkins.

Ali kako bi stvarno otišli tamo i uverili se šta su pronašli, trebalo je da zaborave na letelice i odu tamo pešice, što je bio riskantan poduhvat za koji su se pripremali čitavu godinu.

Ne samo da su morali da se probiju kroz gusto rastinje po neravnom terenu, već su im pretile i bolesti, ozlede.

Jedne noći smrtonosna otrovnica ušla im je u logor. Andrew Wood, bivši SAS specijalac i stručnjak za ratovanje u džungli nožem je pogodio zmiju, ali ova je i dalje predstavljala smrtonosnu pretnju.

“Pribio je zmiju ali je ona doslovno eksplodirala u totalnom napadu besa i stala da grize sve naokolo, štrcajući otrov po vazduhu”, priča Elkins. Morali su da joj odrube glavu kako bi prestala da pljuje otrov.

Na kraju je tim ipak otkrio grad, ali je rastinje bilo toliko gusto da je bilo nemoguće videti čak i temelje ogromne piramide koju su pronašli.

“Neko je rekao, hej, čekajte malo, tu je neko čudno kamenje. Svi smo se vratili i prvo što smo videli bila je glava jaguara kako izlazi iz zemlje, urezana u kamenu,” prepričava doživljaj Elkins.

Otkriće je bilo toliko uzbudljivo da je sam predsednik Hondurasa uzeo prvi artefakt, uprkos tome što su neki tvrdili kako je celo područje sveto, što znači da bi sve trebalo da ostane netaknuto.

Ali kada su napustili džunglu, shvatili su da je nekoliko njihovih članova ponelo nešto sa sobom – lišmaniozu, odvratnog parazita koga prenose peščane muve a koji stvara haos u ljudskom telu.

“Parazit migrira u membranu sluzokože usta i nosa, i jednostavno počne da ih jede”, objašnjava Preston. Otpadaju nos, usne i na kraju celo lice postane velika otvorena rana.

Elkins i Benenson nisu bili zaraženi, ali oko polovine tima nije bio te sreće. Nuspojave lekova kojima su se lečili od parazita uključivale su povraćanje, grčeve, kao i neurološke probleme.

Pretnja od te bolesti, kao i brojne druge opasnosti koje vrebaju u džungli, držaće istraživače dalje od nalazišta još neko duže vreme.

“Jednostavno je preopasno”, kaže Preston. photo: Dave Yoder, national geographic

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Zašto su imbecili bogati?  %Post Title

Zašto su imbecili bogati?

A pametni ljudi nemaju para

Domino Magazin 18.09.2018
Dalaj Lama iznenadio sve izjavom o Evropi  %Post Title

Dalaj Lama iznenadio sve izjavom o Evropi

Izbeglice treba da se vrate kući

Domino Magazin 18.09.2018
Stižu oluje kakve nikad nismo videli  %Post Title

Stižu oluje kakve nikad nismo videli

Dramatična prognoza

Domino Magazin 18.09.2018
Na Antarktiku se pojavilo nešto čudno  %Post Title

Na Antarktiku se pojavilo nešto čudno

Tajni grad?

Domino Magazin 17.09.2018
Kada ste prvi put bili u IKEA?  %Post Title

Kada ste prvi put bili u IKEA?

Imamo iznenađenje za vas

Domino Magazin 17.09.2018
Kako je IKEA uspela ono što niko drugi nije?  %Post Title

Kako je IKEA uspela ono što niko drugi nije?

Pošaljite nam vaše priče povodom 75 godina kompanije

Domino Magazin 17.09.2018
Pronađena najstarija pivara na svetu  %Post Title

Pronađena najstarija pivara na svetu

Od pre 13.000 godina pronađena u pećini u Izraelu

Domino Magazin 17.09.2018
Nešto čudno se dešava u Međunarodnoj svemirskoj stanici  %Post Title

Nešto čudno se dešava u Međunarodnoj svemirskoj stanici

Kao u romanu Artura Klarka

Domino Magazin 17.09.2018
Koliko mlečnih proizvoda je OK dnevno  %Post Title

Koliko mlečnih proizvoda je OK dnevno

I zašto su oni ipak dobri za vas

Domino Magazin 17.09.2018
Možda ste navučeni na šećer?  %Post Title

Možda ste navučeni na šećer?

A da niste ni svesni toga

Domino Magazin 17.09.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.