Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature otkrilo je da se u gejzirima koji izbijaju kroz ledenu koru saturnovog meseca Encelad nalaze i vrlo složeni organski molekuli kakvi su do sada pronađeni samo na Zemlji.

Naučnici ukazuju da bi ovo otkriće moglo da ukaže da se na površini Enceladovog okeana nalazi tanak sloj bogat organskim materijama, vrlo sličan okeanima na Zemlji.

Na Zemlji on predstavlja granicu između atmosfere i okeana, a hemijski, fizički i biološki značajno se razlikuje od slojeva koji se nalaze samo nekoliko santimetara dublje. Glavna karakteristika je da je bogat aminokiselinama, masnim kiselinama i fenolima od kojih većinu stvaraju okeanski organizmi.

U novom otkriću posebno se ističe to što su pronađeni vrlo veliki i složeni molekuli, mnogo složeniji od metana koji je inače jedan od mogućih znakova postojanja života.

“Otkrili smo organske molekule sa masama od preko 200 atomskih jedinica. To znači da su više od deset puta teži od metana”, rekao je koautor studije geohemičar Christopher Glein sa Southwest Research Instituta u San Antoniu u SAD.

“Sa složenim organskim molekulima koje potiču iz njegovog tekućeg okeana taj mesec je jedino telo osim Zemlje koje istovremeno zadovoljava sve osnovne uslove za postojanje života kakav poznajemo”, naglasio je Glein.

A koji su to osnovni uslovi?

Tekuća voda, izvor energije i bogatstvo hemijskih sastojaka, pre svega ugljenik, vodonik, kiseonik, fosfor i sumpor.

E pa sve to postoji na Enceladu. A izgleda i još nešto…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime