Ove nedelje je objavljeno kako je pronađena zvezda koja je gotovo identična našem Suncu.

Takođe, rođena je u isto vreme u istom delu svemira.

Praktično radi se o blizancu našeg Sunca.

Prema radu, objavljenom u časopisu Astronomy & Astrophysics, blizanac se zove HD186302, a udaljen je oko 184 svetlosne godine. Uz to je identičan Suncu po hemijskom sastavu i starosti.

A znate šta to možda znači?

Pa, recimo da se pored zvezde nalazi planeta poput Zemlje i da na njoj živi civilizacija slična našoj. Možda čak i identična.

Naučnici već godinama tragaju za Sunčevim blizancem Nemesisom. Pre svega zbog pretpostavke da je iz njegove orbite došao asteroid ili kometa koja je udarila u Zemlju i uništila dinosauruse. Za Nemesis se, međutim, pretpostavljalo da je smeđi patuljak koji kruži oko Sunca na udaljenosti od oko 1,5 svetlosnih godina.

Ali analizom prikupljenih podataka naučnici su utvrdili da je HD186302 podjednake starosti, metaličnosti i hemijskog sastava kao i Sunce i da čak ima isti odnos izotopa ugljenika.

„Ako budemo imali sreće da naš blizanac ima planetu, ako je usto kamenog tipa i ako se nalazi u nastanjivoj zoni, i ako je bio kontaminiran semenom života sa Zemlje, mogli bismo imati nešto o čemu smo mogli samo sanjati – Zemlju 2.0, koja kruži oko Sunca 2.0“, rekao je vođa istraživanja Vardan Adibekyan za Astronomy & Astrophysics.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime