Prolećne alergije stižu i važno je pripremiti se na vreme da vas neprijatno ne iznenade. Proleće je već tu, sve buja a vama u glavi tutnji, oči se cakle, grlo počinje da bolucka, nos curi non stop. Polen leti na sve strane, mučno vreme alergija je stiglo.

Vreme je da se pripremite i olakšate tegobe, svrab očiju, peckanje i bolove u grlu.

Ako vam se to dešava svakog proleća onda već znate koje drveće, cveće ili trava izazivaju te neprijatne simptome. Naravno alergije mogu biti i od prašne, grinja, buđi, na određenu hranu. Ali se mi ovoga puta bavimo prolećnim alergijama.

Prolećne alergije

Stručnjaci savetuju da kada alergeni krenu treba izbegavati boravak napolju, nositi naočare, sada dobro dođu i maske koje štite od corona virusa pa eto i od alergena.

Poseban problem u Beogradu su one čuvene mace što lete kroz vazduh koje su bile simpatične u filmu “Amarkord”. Ali u stvarnosti su prava napast. Često napune celu kuću a onda od alergije ne može da se diše. Zato je važno imati mreže na prozorima da ne mogu da uđu u vašu kuću koju ćete više nego redovno čistiti i usisavati za svaki slučaj.

Dobro je koristiti i prečišćivače vazduha na koje smo već navikli zbog velikog zagađenja u našoj zemlji. Sada su korisni i zbog alergena.

Proverite da li imate sve lekove koje koristite i počnite da ih pijete i pre nego što alergije krenu, jer ćete tako pomoći svom imunološkom sistemu. Neki misle da bi antihistaminike trebalo uzeti i dve nedelje pre nego što počnu alergije da se ne bi dozvolilo njihovo bujanje i rasplamsavanje.

Treba znati da polena ima najviše u vazduhu kada je suvo a vetrovito pa se on razleti na sve strane. Ako padne kiša ona će ga privremeno ukloniti iz vazduha. Prilagodite svoj boravak napolju, kad god je moguće, vremenskim prilikama.

Niz je saveta koji će pomoći da lakše prebrodite vreme alergija. Recimo, preporučuje se da pred spavanje uvek operete kosu kako polen ne bi s kose prešao na posteljinu koju ipak treba menjati što češće. Odeću ne sušiti napolju jer će nakupiti polen.

Nemojte spavati sa otvorenim prozorom i znajte da polena ima najviše ujutru i rano poslepodne.

Ako imate vrt oko kuće nemojte sami da kosite travu jer će vas alergija mučiti non stop.

1 KOMENTAR

  1. Ja uveliko slinim od alergija,počela sam da pijem agaricus gljivu za alergije, kažu da dosta pomaže,ne mogu više da gutam lekićeeeeee…nadrljam svakog proleća

Comments are closed.