Prevare na internetu su sve češće i evo kako da se sačuvate. Sve se nudi, čudotvorni med, kućna vakcinacija, posebni vitamini iz dalekih planina i zato treba biti oprezan.

“Od početka zdravstvene krize, mnogi prevaranti su se specijalizovali za prevare računajući na strahove povezane sa koronavirusom,” piše lefigaro.fr.

Nude se čudotvorne trave, eterična ulja koja leče covid, prečišćivači vazduha protiv covid, vakcinacija kod kuće. Prevara preko telefona, interneta bilo je i ranije ali posebno bujaju u kriznim vremenima, kakva je pandemija, loveći lakoverne koji nasedaju lepim rečima i obećanjima.

Kako je rekao generalni sekretar Interpola Jurgen Stock, ljudi se iskorišćavaju zbog straha i nesigurnosti građani koji samo žele da zaštite svoje i zdravlje svojih najmilijih.

Prevaranti traže lične i bankarske podatke, pa je potrebna posebna opreznost kod kupovine preko telefona ili kompjutera.

U tekstu se posebno ističe da je danas popularna među prevarantima ponuda da se vakcinacija obavi kod kuće jer tako direktno dolaze ljudima u kuću i lako mogu da planiraju krađe. Naravno vakcinacija kod kuće je zabranjena ali prevaranti vešto manipulišu ljudima.

Prošle godine je u Francuskoj pojavom pandemije prijavljen veliki porast intenet prevara.

Stručnjaci iz Interpola upozoravaju da svako ko razmišlja o kupovini medicinskih potrepština putem interneta treba da proveri da li se radi o legitimnim i pouzdanim kompanijama. U protivnom se čovek lako može naći na meti prevaranata.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime