Oblak koji ima masu dva miliona sunca kreće se brzinom od 310 kilometara u sekundi prema Mlečnom putu. I doći će do sudara. Ali ne sekirajte se, to će se desiti za 30 miliona godina.

Reč je o oblaku “Smith”, a NASA je nedavno objavila i video u kojem je simuliran njegov put ka našoj galaksiji. Iako je otkriven 1963. godine, tek 2000. godine astronomi su zaključili da on ne kruži nego ide direktno prema nama.

Ono što ostaje misterija vezana za ovaj oblak jeste njegovo poreklo koje je izučavano u poslednjih nekoliko godina. Rezultati studije objavljeni su 2016. godine, a zaključak je da postoje dve mogućnosti.

“Postoji šansa da je oblak zapravo nastao u Mlečnom putu kao nusproizvod eksplozija supernova, a tu je i opcija da je reč o oblaku koji je Mlečni put uhvatio u svoje gravitaciono polje”, rekao je astronom Andrew Fox, jedan od čelnih ljudi istraživačkog tima.

Oni su za proučavanje koristili teleskop Hubble kako bi precizno analizirali svetlost koju “Smith” apsorbuje. Zahvaljujući toj tehnici, naučnici su uspeli da identifikuju najzastupljenije elemente u oblaku.

Naime, količina sumpora jednaka je količini istog elementa u drugim oblacima u našoj galaksiji, što ukazuje na to da “Smith” ipak potiče iz Mlečnog puta, što nagoveštava potvrdu prve hipoteze.

Oblak je, dakle, najverovatnije izbačen iz galaksije pa je u toku povratak koji na njega vrši veliki uticaj, do te mere da će se prilikom kontakta verovatno kompresovati i kreirati nove zvezde u telu Mlečnog puta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime