Pročitali ste naš tekst Biznis za početnike i sada ste spremni da započnete posao i napravite prvi milion već do kraja godine? Sjajno! Onda vam predlažemo da se registrujete kao gospodin PREDUZETNIK i nebo je granica. Najzad vam objašnjavamo kako to i da uradite od početka pa do kraja bez bojazni da ćete negde pogrešiti ili zaboraviti recimo da platite porez i završite u zatvoru! Uz pomoć ovog – korak po korak – uputstva će čak i totalni amater uspeti da registruje firmu i započne posao!

Korak 1. – APR – Agencija za privredne registre

Sve počinje u toj mističnoj zgradi APR, Agencije za privredne registre. Ali nemojte se plašiti, pošto oni znaju posao i rade veoma brzo i efikasno a uz to će vam čak i pomoći ako imate dileme.

Dakle, za početak je potrebno da skoknete do APR ili popunite obrazac u elektronskoj formi na ovoj adresi.

Upišite sve vaše podatke kao i poslovno ime.

Kada ste to završili skoknite do pošte i uplatite naknadu za osnivanje preduzetnika od 1.200 dinara na račun 840-29771845-59 i pozivom na broj 04. Ako vam nešto nije jasno pogledajte deo za preduzetnike na APR sajtu gde se nalaze česta pitanja i svi drugi podaci.

Važno je da odaberete i vašu osnovnu delatnost, a pronađite spisak delatnosti sa šiframa na ovoj adresi.

Naravno vi ćete moći da obavljate i druge, ali morate da odaberete jednu glavnu delatnost.

Sa ličnom kartom i njenom kopijom, popunjenim formularom i uplatnicom skoknite do APR, uzmite broj i idite na šalter. Obično se sve završava za 5 minuta. Rešenje ćete dobiti 5 dana kasnije, ali verovatno i pre.

Korak 2. – Pečat

Kada ste dobili rešenje, napravite pečat. Većina pečatorezaca će vam uraditi i grafičko rešenje, a možete da birate izgled kutije i dizajn. Cene su od 1.500 pa do 2.000 dinara. Nama se najviše dopadaju crveni, naravno zbog logoa Domino Magazina!

Korak 3. – Opština

U opštini je potrebno da overite OP – Obrazac overenih potpisa, na kome će stajati deponovani vaši potpisi. Naravno u dva primerka.

Korak 4. – Banka

Sa svim papirima koje ste dobili i pečatom, pravac u banku gde će vam otvoriti račun za preduzetnika. Pokušaće da vam daju i brojne pogodnosti, sms izveštaje, elektronsko plaćanje, ali dobro se raspitajte o cenama svih usluga i za početak tražite osnovnu uslugu.

Korak 5. – Poresko

Da, znamo da vas ovaj deo malo plaši, ali je i ovo je dosta jednostavno. Potrebni su vam papiri iz APR na kojima se vidi da ste se registrovali i da ste dobili PIB, kao i OP obrazac iz opštine, lična karta i još ponešto. Ponesite i popunjen PPDG1 obrazac koji možete da skinete sa ovog linka, kao i ugovor o zakupu poslovnog prostora. Ako radite od kuće, sklopite ugovor sa mamom o zakupu 5 kvadrata za obavljanje delatnosti, koji će ona da potpise a vi da lupite pečat.

Ako ne želite knjigovođu, onda napišite i zahtev da plaćate paušalno porez, kao i izjavu da nemate zaposlene radnike.

Korak 6. – Ponovo APR

Kada ste otvorili račun u banci i prijavili delatnost u poreskoj potrebno je da ponovo skoknete do APR i obavestite ih da imate novi račun i uz to platite 700 dinara. Formular koji je potrebno da popunite nađite na ovom linku.

Korak 7. – Troškovi i pare

Znamo da vas ovo najviše zanima. Ovo vam je situacija dragi naši budući biznismeni. Poreska uprava će vam najverovatnije posle mesec dana od vaše prijave poslati dokumenta u kojima se nalaze vaše obaveze. Svi troškovi će vam biti verovatno između 15.000 i 20.000 dinara raspoređene na 4 računa, ali to zavisi od delatnosti i opštine na kojoj ste. Kao paušalac ne smete da pređete 3.000.000 dinara prometa godišnje, a svakog novembra morate poreskom da odnesete izvod računa iz banke.

Dobra stvar kod paušalnog plaćanja poreza je što vam ne treba knjigovođa i možete da podižete vaš novac sa računa bez pravdanja troškova.

Korak 8. – Posao, idemo, keš kolica…

Čim ste se prijavili u Poreskoj upravi možete da počnete sa obavljanjem delatnosti. Napravite memorandum na kome se nalaze svi podaci vaše firme: matični broj, PIB, adresa i broj računa i možete da fakturišete vaše usluge. Samo usluge!

Naravno, ne zaboravite ni da pogledate naš vodič za odnose sa javnošću koji će vam pomoći da se snađete na planu marketinga.

4 KOMENTARI

 1. Sve je to divno i krasno ali niko ne pominje ovde kolika su dugovanja prema poreskoj upravi i prema osiguranjima (PIO, ZZO i ostala). U mom slucaju, software programmer, svakog meseca bih morao izdavati 16.000 dinara (150 evra)! Odustao sam od privatnog preuzetnistva dok ne promene tupavi zakon. Ali, najverovatnije, odo u inostranstvo.

 2. Pre nekoliko dana sam registrovao agenciju za racunarsko programiranje,
  dobio sam resenje od APR, izradio pecat, otvorio racune u banci i ostalo mije da se prijavim u poreskoj upravi.
  Na nekoliko sajtova sam pronasao da su izmedju ostalog potrebna dokumenta i :
  – izjavu o zaposlenim radnicma
  – izjavu o poslovnom prostoru
  – izjavu o maloprodajnim, velikoprodajnim objektima i magacinima
  – izjavu o osnovnim sredstvima

  Neplaniram da u dogledno vreme ikoga zaposlim,
  Radim iz svog stana – potpsao sam ugovor sa sobom da sebi za poslovne svrhe iznajmljujem odredjenu kvadraturu.
  Nemam nikakve prodajne objekte ili magacine.
  Imam nekoliko kompjutera ali bi svi bili racunovodstveno amortizovani.

  Dali je uopste potrebno da poreskoj pripremam gore navedene izjave?
  Dali postoje propisani obrasci?
  Gde mogu da vidim primere thih izjuava?

  Unapred Hvala.

 3. Sve je to lepo, ali nazalost to je teorija a praksa je sasvim drugacija. Mozda to moze da se odradi tako ako ste iz Beograda, ali ako ste van onda je to sve mnogo skuplje, duze i komplikovanije. Ne bih se bas slozio da su u APR-u brzi, efikasni i uvek spremni da pomognu. Moja iskustva govore da za svaki i najmanji posao u APR-u mora da se ode do Beograda i potrosi gomila para i zivaca. Inace “fikusi” koji sede po kacelarijama APR-a po gradovima Srbije, su tu samo da glume postare koji prikupe papire i proslede ih u Beograd. Ako pokusate da dobijete neki savet od njih dobijete informaciju da se obratite APR-u u Beogradu jer oni ne smeju da daju bilo kakav savet. Kad pokusate da pozovete APR Beograd niko se danima ne javlja a kad konacno uspete da i dobijete nekog (moj savet je zvati ih oko 14:55h) opet isti odgovor, mi ne dajemo pravne savete, dodjite u Beograd.
  Ceo sistem je napravljen ili da morate da budete iz Beograda ili da uludo trosite pare na razne papire koji vam na kraju i ne trebaju i koji mogu da se izbegnu ali vem to niko (namerno) ne kaze da bi gomila preko veze zaposljenih “fikusa” po kancelarijama APR-a mogla udobno da zive.
  I da je to samo slucaj u APR-u to bi bilo super, ali nije i sve ostale ustanove su skoncentisane samo u Beogradu kao da samo Beograd mora da zivi – u stvari moramo i mi ostali ali samo da bu punili drzavnu kasu.

 4. Ja sam probao sam da registrujem firmu, i odbili su mi prijavu, i morao sam da platim opet takse. Problem mi je ispao oko registracije imena. Stvarno su zakomplikovali izbor slobodnih imena do maksimuma.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime