Predah od društvenih mreža je baš dobar za mentalno zdravlje. Smanjuje depresiju, anksioznost. Samo jedna nedelja odmora od društvenih mreža poboljšava mentalno zdravlje.

Odmorite se od Facebooka, Instagrama, Twittera, TikToka i život će vam biti bolji. Ovo je rezultat najnovijeg israživanja, objavljuje psypost.org.

U istraživanju su učestvovali korisnici različitih sajtova društvenih mreža, slušaoci radio emisija, ljubitelji vesti. Bili su to odrasli i oni koji svakodnevno koriste društvene mreže a bili su voljni da naprave jednonedeljnu pauzu.

Učesnici su podeljeni u dve grupe, jedna je napustila društvene mreže na nedelju dana a druga, kontrolna grupa učesnika je nastavila da koristi društvene mreže kao što su to i inače radili.

Prva grupa, koja je apstinirala od društvenih mreža pokazala je opšte pobolljšanje mentalnog zdravlja u poređenju sa drugom grupom koja nije prekidala praćenje društvenih mreža.

Prva grupa je imala manju stopu depresije, anksioznosti.

Dakle, oni koji su napravili pauzu u korišćenju društvenih mreža imali su osetno poboljšanje mentalnog zdravlja.

Primećene su i različitosti u apstinenciji od određenih društvenih mreža. Smanjenje vremena provedenog na Twitter i TikTok uticalo je na smenjenje simptoma agresije a samo na TikTok smanjenje anksioznosti.

Istraživači su istakli da provođenje vremena na društvneim mrežama nije dobro za mentalno zdravlje.