Pre 2,6 miliona godina neuobičajeno jako svetlo stiglo je do Zemlje. Mesecima je naša planeta bila osvetljenja i danju i noću.

Bila je to posledica supernove, eksplozije zvezde 150 svetlosnih godina udaljene od Zemlje.

A onda, pošto je svetlo polako nestalo, do Zemlje je stigao pravi cunami kosmičke energije sa raspadajuće zvezde što je izazvalo strašne klimatske promene.

Posledica je bilo izumiranje životinja u okeanima uključujući vrste morskih pasa koji su bili veličine autobusa, megalodona.

“Sada imamo dokaze o zbivanjima u blizini u određeno vreme. Znamo koliko su ona bila udaljena pa možemo izračunati kako su mogla uticati na Zemlju i uporediti ih sa onim što znamo o tome šta se dogodilo u tom trenutku – mnogo preciznije”, objašnjava Adrian Melott, profesor fizike i astronomije sa Univerziteta Kanzas.

“Najbolji opis miona bio bi vrlo teški elektron – ali mion je nekoliko stotina puta teži od elektrona- Oni vrlo snažno prodiru. U normalnim uslovima mnogo njih prolazi kroz nas. Najveći deo prolazi ne nanoseći štetu, ali oko petine doza zračenja dolazi od miona. Samo mali delić tih miona imaće delovanje, ali kad je broj toliko velik i energija toliko visoka imate povećani broj mutacija i karcinome – to bi bio glavni biološki uticaj. Procenjujemo da bi stopa oboljevanja od raka porasla 50 posto za bića veličine čoveka a što ste krupniji to gore po vas. Za slona ili kita jako raste doza primljenog zračenja”.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime