Pre tačno 50 godina, u januaru 1969. godine, češki student Jan Palach se zapalio za slobodu Češke. Sve je počelo Praškim prolećem, kada su Česi 1968 godine ustali protiv sovjetske okupacije.

Ipak, protest je brzo krvavo ugušen pa su armije Istočnog bloka iz pet zemalja Varšavskog pakta na čelu sa Rusima izvršile invaziju na Čehoslovačku. Između 5 do 7 hiljada sovjetskih tenkova okupiralo je ulice. Pratilo ih je 200.000 do 600.000 vojnika trupa Varšavskog pakta. Sovjeti su stalno ponavljali da su oni pozvani da zauzmu zemlju, izjavljujući da su lojalni čehoslovački komunisti zatražili „bratsku pomoć protiv kontra-revolucije“. Ovde imate celu priču o Praškom proleću i borbi za slobodu u Čehoslovačkoj.

A onda, pola godine kasnije Jan Palach, student filozofije na Karlovom Univerzitetu, zapalio se na Trgu Vaclavske namesti.

Ovim činom je osudio sovjetsko gušenje Praškog proleća. Preminuo je 3 dana kasnije od posledica opekotina koje su zahvatile 85 posto njegovog tela.

Pre toga je napisao proglas kojim je tražio ukidanje cenzure i zabranu propagandnog lista Zpravy koje su štampale sovjetske vlasti.

“Postoje trenuci u istoriji kada morate da uradite nešto”, rekao je u bolnici pre smrti. Posle njega se još nekoliko studenata spalilo takođe u znak protesta.

Dvadeset godina kasnije, 1989, disident Vaclav Havel je uhapšen dok je polagao venac u spomen na studente mučenike. Onda su poćele velike demonstracije koje su dovele do Plišane revolucije. Čehoslovačka je uskoro bila slobodna, demokratska država koja će nešto kasnije postati članica EU i NATO. Češka je danas jedna od bogatijih zemalja bivšeg istočnog bloka zajedno sa Poljskom koja je nedavno ušla u grupu razvijenih zemalja.

Jan Palach je prvo sahranjen na praškom groblju Olšanyju a grob mu je postao mesto okupljanja Čeha i simbol protesta protiv sovjetske okupacije. Zato ga je 1973. policija tajno ekshumirala, kremirala i pepeo zakopala u Všetatyju.

Nakon pada Sovjetskog saveza i Istočnog bloka, Palachov pepeo vraćen je u praški grob, koji mnogi Česi i danas posećuju svakog 16. januara.