Verovatno ste i vi čuli da pozitivno razmišljanje može da vas izleči. Možda čak i od teških bolesti.

Samo da li je to istina?

Vidite, rašireno je uverenje da je uzrok mnogih teških bolesti i posebno raka psihološki. U reprezentativnom istraživanju Nemačkog centra za istraživanje raka čak 61 posto ispitanika složilo se sa tvrdnjom da psihički stres može da uzrokuje rak.

Ali to nije tako, odnosno jasnih dokaza za to nema.

“Tvrdnja da možete dobiti rak na osnovu svog raspoloženja, stresa na radnom mestu ili zbog toga jer ste, na primer, izgubili voljenu osobu, naučno je neodrživo”, kaže psiho-onkolog Imad Maatouk iz bolnice u Heidelbergu.

On kaže da se rak razvija zbog nekoliko faktora: genetske predispozicije, riskantnog ponašanja poput pušenja ili čiste slučajnosti.

Nema nikakvih dokaza da pozitivnim stavom možete izbeći rak, kaže Maatouk, koji je zato vrlo skeptičan prema “pozitivnom razmišljanju” kakvo se često propagira u knjigama o samopomoći.

1 KOMENTAR

  1. Može indirekto, a to je donošenjem pravih odluka u lečenju. Potitivan stav ne sputava precizno sagledavanje situacije, ne izaziva strahove kao negativan stav koji onda bira pasivnost u lečenju itd. Ja sam jedan od tih koji je zbog pozitivnog stava birao pravi put lečenja i izlečenja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime