Nakon inicijative Partnera Srbija, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik) sproveo je nadzor nad Domom zdravlja Stari grad, i doneo rešenje kojim je zabranio ovoj ustanovi da vrši obradu podataka putem uređaja za prepoznavanje lica u svrhu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih.

U dopisu Poverenika dostavljenom Partnerima Srbija, navodi se da je tokom inspekcijskog nadzora ovaj organ utvrdio da je Dom zdravlja Stari grad vršio obradu podataka o ličnosti zaposlenih bez valjanog pravnog osnova i u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podatka o ličnosti koje se odnose na obradu biometrijskih podataka. Takođe, Poverenik je rešenjem naložio Domu zdravlja Stari grad da u roku od 15 dana obriše sve podatke o ličnosti zaposlenih koji su prikupljeni u svrhu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih i da u istom roku obavesti sve zaposlene od kojih su podaci prikupljeni o brisanju tih podataka. Krajem jula 2022, Dom zdravlja Stari grad obavestio je Poverenika da je postupio u skladu sa donetim rešenjem.

Podsećamo da je Dom zdravlja Stari grad u aprilu ove godine obavestio svoje zaposlene o otpočinjanju prve faze uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih. U obaveštenju od 28.04.2022. godine navedeno je da je neophodno da se zaposleni na portirnici fotografišu koristeći za to postavljen tablet, kako bi bili uvedeni u sistem.

Obaveštenje Doma zdravlja Stari grad citiramo:
„Poštovani, obaveštavam Vas da će sutra 28.04.2022. u periodu od 12.30 do 15.00 otpočeti prva faza uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih.
Potrebno je da se svi zaposleni u ovom periodu prilikom dolaska na posao, odnosno odlaska sa posla, zadrže na portirnici doma zdravlja kako bi bilo moguće njihovo registrovanje na sistem. U prvoj fazi biće potrebno da se svako od zaposlenih fotografiše koristeći tablet koji će se nalaziti ispred portirnice, i na taj način uvede u sistem. Svako od zaposlenih će imati PIN koji će biti potrebno da unese u sistem prilikom prvog registrovanja. PIN će biti dodeljen svakom zaposlenom i na portirnici će dobijati broj na osnovu imena i prezimena zaposlenog. Na portirnici u naznačenom periodu će se nalaziti predstavnik kompanije koja je omogućila rad sistema, kao i ja kao podrška svim zaposlenima.

Svaki naredni put registrovanje će se vršiti automatski prolaskom pored, i pogledom u tablet.
Sistem za prijavljivanje će takođe funkcionisati i u svim ambulantama, gde će se registrovanje na sistem vršiti na isti način, u periodu kada to bude bilo moguće, o čemu će svakako biti dodatnih obaveštenja.

Molim Vas da u skladu sa mogućnostima obavestite što više zaposlenih o sutrašnjem planu da bi rad sistema mogao nesmetano da počne.

Srdačan pozdrav, Stefan Radovanović – tehnička služba, Dom zdravlja Stari grad“

Nakon uvida u ovo Obaveštenje, Partneri Srbija uputili su Povereniku inicijativu da sprovede inspekcijski nadzor u Domu zdravlja Stari grad, u vezi sa uspostavljanjem sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih, koji uključuje biometrijsku obradu podataka zaposlenih.
Ovim putem pozdravljamo brzu reakciju Poverenika i pozivamo sve subjekte da obustave radnje obrade podataka o ličnosti koje ne ispunjavaju zakonske uslove. Poslodavci bi trebalo da obrate posebnu pažnju proceni srazmernosti i svrsishodnosti obrade podataka zaposlenih, posebno kada se za obradu podataka koriste nove tehnologije. Javni sektor ima u tom smislu i dodatne obaveze, imajući u vidu da nabavke naprednih sistema (prekomerne) obrade podataka podrazumevaju i trošenje javnih resursa koje bi trebalo da bude opravdano i racionalno.

Više informacija možete pronaći ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime