Astronomi su nas prošle nedelje poprilično iznenadili novim, spektakularnim otkrićem. Da ne mogu da objasne čudno ponašanje zvezde po imenu KIC 8462852. Tačnije, dešava se da čak četvrtina energije koju emituje na neko vreme nestane. Nekad je taj procenat i manji a nema nikakve pravilnosti u tome. U svakom slučaju naučnici smatraju da je to praktično nemoguće. Pošto je zvezda ogromna buktinja koja gori. I to milijardama godina, koliko je potrebno za promene u intenzitetu energije koju emituje. Takođe, ukoliko se pored nalaze planete one mogu da zaklone zvezdu, ali pad energije ne bi bio toliki, objašnjavaju naučnici.

Dakle nešto jako, jako veliko okružuje ovu zvezdu i vrlo efikasno joj krade energiju.

Zbog čega astronomi kažu da ne znaju šta je u pitanju, ali ozbiljno razmatraju mogućnost da se u orbiti zvezde nalazi nekakva megastruktura neke super napredne civilizacije koja prikuplja energiju KIC 8462852.

Što je zainteresovalo astronome širom sveta. I posebno stručnjake sa Nasinog instituta SETI, kojima je jedini posao da tragaju za vanzemaljskim životom.

Tako će se u potragu za dokazima uključiti i ogromni Allen Telescope Array (ATA) sa svoje 42 antene u Kaliforniji.

Astronom Sethe Shostak kaže da verovatno nisu u pitanju vanzemaljci, ali da će svakako ispitati o čemu se radi. “Verujem da to jednostavno moramo da uradimo”, dodaje Shostak.

Stručnjaci se ipak slažu da štagod se nalazi u orbiti ove zvezde, otkriće će biti revolucionarno. Zato što nikada i nigde u Univerzumu nije primećeno ovako nešto.

Zanimljivo je da Allen Telescope Array neće ispitivati anomalije u emitovanju energije već radio signale. Dakle tragove inteligentne civilizacije. I to na 9 milijardi kanala i frekvencijama od 1 do 10 GHz.

Ukoliko ATA otkrije bilo šta potencijalno zanimljivo, potragu će preuzeti još napredniji Very Large Array (VLA) teleskop u Novom Meksiku.

 

Pratićemo ovo i dalje… photo credit: capnhack.com, via, via

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime