Naučnici su izdvojili dugo godina uspavane mikrobe iz unutrašnjosti poznatih džinovskih kristala u pećinama planine Naica u Meksiku, a zatim su ih oživeli, piše BBC.

Organizmi su ostali zatvoreni u gipsu pre najmanje 10 hiljada, a verovatno i do 50 hiljada godina, postavši još jedan primer sposobnosti života da se adaptira i nosi s najneprijateljskijim okruženjima, piše BBC.

Pronađeni organizmi su veoma neobični, jer nemaju “rođake” u postojećim genetskim bazama podataka, otkriva Penelope Boston, direktorka astrobiološkog instituta NASA-e u Kaliforniji koja je pronalaske otkrila na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS).

Pećine Naica otkrili su rudari pre skoro sto godina u potrazi za srebrom i drugim metalima. Te su pećine veoma interesantne naučnicima zbog takozvanih ekstremofila, mikroba koji preživljavaju u naizgled nemogućim uslovima.

Okruženje u pećinama je veoma toplo, između 40 i 60 stepeni Celzija, takođe je vlažno i kiselo. U njima nema svetla, pa svaki organizam koji želi da preživi mora da bude sposoban da vrši hemosintezu, odnosno da se održava obrađivanjem kamenih minerala.

Naučnici su već identifikovali mikrobe koji su živeli na zidovima tih pećina, ali njihova izolacija iz nekoliko metara dugačkih kristala je iznenađenje.

Postojala je zabrinutost da su ti organizmi samo rezultat kontaminacije od strane te grupe naučnika ili rudarskih operacija, ali direktorka iz NASA-e tvrdi da su preduzeti svi potrebni protokoli.

Naučnici su ranije tvrdili da su uspevali u oživljavanju insekata koji su bili uspavani nekoliko miliona godina, zatočeni u kristalima soli ili leda. Sve te tvrdnje su sporne, ali Boston ističe da je spremna da ih prihvati.

Pošto je zaposlena u NASA-i kao astrobiolog, ona ističe značaj ovakvih pronalazaka za potragu za životom u svemiru.

Svako ovakvo otkriće na Zemlji omogućava nam da primenimo slični atlas mogućnosti na drugačija planetarna okruženja, tvrdi Boston.

Mnogi naučnici smatraju da ako negde u Sunčevom sistemu postoji život, da je to najverovatnije u podzemlju, gde se organizmi hemosintetizuju, baš kao oni u pećini Naica.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime