Spremite se za nebeski spektakl. Potpuno pomračenje Meseca u julu 2018 biće najduže u celom ovom veku! I videće se iz Srbije!

Ovo je drugo pomračenje Meseca ove godine i biće vidljivo u velikim delovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Severne Amerike.

Pomračenje će trajati čak jedan sat i 43 minuta i do kraja ovog veka ostaće najduže.

Potpuno pomračenje Meseca dogodiće u noći između 27. i 28. jula i gotovo u celini će se videti iz Srbije.

Evo mape koja pokazuje odakle će sve moći da se posmatra pomračenje:

pomracenje-meseca-jul-2018

image. timeanddate.com

Inače, pomračenje Meseca se događa prilikom ulaska meseca u Zemljinu senku i upravo zbog njega shvatili smo da je Zemlja okrugla. Na tu ideju je još u vreme Antičke Grčke u 3. veku pre nove ere došao Aristarh.

Najduže dosadašnje pomračenje Meseca trajalo je 6 časova i 30 minuta.

Kada će tačno pomračenje moći da se vidi?

Tačno 27. jula uveče.

Ukoliko budete posmatrali iz Srbije pomračenje će ukupno trajati 5 sati i 27 minuta. Totalno pomračenje će se videti 1 sat i 42 minuta. Te večeri, 27. jula Mesec će se pojaviti u 20:01, a pomračenje će početi u 22:24. Puno pomračenje će početi u 21:30 a vrhunac će dostići u tačno 22:21 sati uveče. Tada bi trebalo da pogledate u nebo ako već nemate vremena da celo veče posvetite ovom spektaklu!

Šansa da će biti vedro nebo je preko 60 posto na osnovu podataka od 2000. godine, što bi trebalo da bude dosta dobra prilika da se sve lepo i vidi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime