Polovina muškaraca u zapadnoj Evropi ima zajedničkog pretka
Gradski život

Polovina muškaraca u zapadnoj Evropi ima zajedničkog pretka

Jedan jedini tip

Polovina muškaraca u zapadnoj Evropi ima zajedničkog pretka

Skoro polovina muškaraca iz zapadne Evrope vodi poreklo od kralja iz Bronzanog doba koji je živeo pre 4.000 godina. Istraživači veruju da je u pitanju monarh koji je bio među prvima koji je vladao Evropom.

Njegov identitet je misterija, ali naučnici veruju da je on osnivač plemićke loze koja se kasnije proširila po Evropi. Oni su sa sobom doneli tehnološki napredak, kao što su metalna oruđa, zaprežna kola, piše britanski Telegraf a prenosi Blic.

Dr Kris Tajler Smit iz Instituta Velom Trast Sandžer istakao je da genetika ne može sa sigurnošću da odgovori na pitanje šta se zapravo desilo, ali je poznato da je jedan mali broj plemića kontrolisao reprodukciju i upravljao stanovništvom.

“Polovina evropske populacije vodi poreklo od jednog čoveka. Možemo samo da nagađamo šta se zapravo desilo, Najbolje objašnjenje je da je takvo stanje posledica napretka tehnologije koja je bila pod kontrolom malog broja ljudi.” Rezultati pokazuju nagli porast stanovništva nekoliko puta tokom istorije, a prva ekspanzija zabeležena je pre 55.000 godina.

Moguće je da je broj stanovnika rastao jer stanovništvo išlo u osvajanje novih plodnih oblasti, a i tadašnji tehnološki napredak je u mnogome pomogao.

Dr Tajler Smit koji je predvodio istraživanje kaže da ključni događaji, poput migracije iz Afrike, mogu da objasne porast stanovništva u nekoliko navrata.

Y hromozom i složene DNK promene otkrivaju “oca” iz bronzanog doba

“Dvokolica, oruđe i oružje od metala i rat, sve su to faktori na osnovu kojih se istraživanje može nastaviti.” U Istraživanju se analiziraju razlike Y hromozoma kod 1200 muškaraca iz 26 različitih nacija, odnosno iz svetskih podataka koji su sakupljeni u projektu Hiljadu genoma. U to istraživanje je uključeno 42 naučnika sa četiri kontinenta.

Dr Dejvid Poznik sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji objašnjava da su naučnici identifikovali više od 60.000 mesta gde je jedan DNK hromozom zamenjen drugim kod muškaraca današnjice, a otkriveno više hiljada složenih DNK promena.

Promene Y hromozoma se koriste kako bi se saznalo više o životima naših predaka. Y hromozom se prenosi samo sa oca na sina i daju stručnjacima uvid u to čime su se bavili tadašnji muškarci, kao što su na primer lov ili sakupljanje u polju. Tim naučnika je koristio podatke o 1.200 hromozoma kako bi napravili porodično stablo koje pokazuje da svi oni u srodstvu. Kao što se očekivalo, svi oni vode poreko od njednog čoveka koji je živeo pre 190.000 godina. Međutim, na jednom delu to stablo je toliko bilo razgranato na jednom mestu, što je ukazivalo na još dalje pretke.

Dr Jali Ksue objašnjava da ovo istraživanje pokazuje porast broja muškaraca koji nosi određeni tip Y hromozoma i to za samo nekoliko generacija.

Najraniji porast populacije se odigrao pre 50.000 do 55.000 godina širom Azije i Evrope i to ubrzo nakon što je homo sapiens migrirao iz Afrike. Poslednji veliki porast broja stanovnika zabeležen je pre 15.000 godina u Americi.

“Naše istraživanje se u potpunosti podudara sa teorijom o Africi. Uvideli smo da su nosioci Y hromozoma rodom iz Afrike i da su proširili po Evropi i Aziji pre 50.000 i 55.000 godina. Naši podaci ukazuju i protok gena između Afrike i okolih regiona u Aziji pre 50 i 80.000 godina”, naveo je Atjler Smit.

Na osnovu stabla o poreklu hromozoma može se zaključiti o migracijama u podsaharskoj Africi, zapadnoj Evropi i južnoj i istočnoj Aziji i to u periodu od 4.000 i 8.000 godina pre nove ere.

Prethodne studije su pokazale porast stanovnika u nekoliko geografskih područja pre 10.000 godina koji su povezani sa poljoprivrednom i širenjem kulture Bronzanog doba. Tako se može utvrditi da je jedan broj muškaraca sa R1B Y hromozomom naselio Zapdnu Evropu, što se može povezati sa razvitkom oružja za ratovanje i prevozom.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Misteriozni ruski satelit izazvao uzbunu  %Post Title

Misteriozni ruski satelit izazvao uzbunu

Ne znamo o kakvom objektu se radi

Domino Magazin 17.08.2018
Otkrivena najtoplija planeta u Univerzumu  %Post Title

Otkrivena najtoplija planeta u Univerzumu

Na Kelt-9b se tope gvožđe i titanijum

Domino Magazin 17.08.2018
Propast Venecuele: Više nema ni pitke vode u gradovima  %Post Title

Propast Venecuele: Više nema ni pitke vode u gradovima

Populizam i komunizam u praksi

Domino Magazin 16.08.2018
Rešena misterija Uskršnjih ostrva  %Post Title

Rešena misterija Uskršnjih ostrva

Rapa Nui ipak se nisu samouništili zbog suludog verskog kulta?

Domino Magazin 16.08.2018
Najbolji grad za život na svetu je na samo 6 sati od Beograda  %Post Title

Najbolji grad za život na svetu je na samo 6 sati od Beograda

Tako blizu a tako daleko

Domino Magazin 16.08.2018
Vremenska prognoza jesen 2018  %Post Title

Vremenska prognoza jesen 2018

Stigla je dugoročna prognoza servisa Accuweather - od septembra do novembra 2018

Domino Magazin 15.08.2018
Na kojoj temperaturi držati klima-uređaj?  %Post Title

Na kojoj temperaturi držati klima-uređaj?

Ako želimo da trošimo manje struje

Domino Magazin 15.08.2018
Roboti sada prepoznaju ko je gej  %Post Title

Roboti sada prepoznaju ko je gej

Zastrašujuća tehnologija

Domino Magazin 15.08.2018
Neko će dobiti besplatnu McDonalds klopu, ZAUVEK  %Post Title

Neko će dobiti besplatnu McDonalds klopu, ZAUVEK

Tačnije u sledećih 50 godina

Domino Magazin 15.08.2018
NASA lansirala Parker, najbrži svemirski brod ikad  %Post Title

NASA lansirala Parker, najbrži svemirski brod ikad

I kreće u pohod na Sunce

Domino Magazin 15.08.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.