Naš mozak je sjajna sprava. Neke probleme rešava lako i brzo, recimo kao što je vožnja kola. Tada ni ne morate da mislite, a on će samostalno menjati brzine i davati migavce uz sve ostale zadatke. Ipak, postoje i neke situacije u kojima se mozak ne snalazi tako dobro.

Veliki problem je recimo radna memorija. Kada želite da saberete 10 i 20, to je lako ali šta kada imate zadatak koji više liči na zbir velikih brojeva poput 137 i 271? Tada vam je potrebna i veća radna memorija. Sabiranje većih projeva je sve teže i teže zbog male radne memorije i kapaciteta svesne logije.

 

> Kako da aktivirate intuiciju?

David Rock direktor NeuroLeadership Instituta kaže da kada bi se poredio kapacitet svesne i nesvesne logike, prva bi bila novčić a druga celokupna ekonomija jedne zemlje. Toliko je naša podsvest moćnije oruđe kojim raspolažemo. Zato je potrebno da joj dozvolimo i da radi za nas.

Komplikacija nastaje kod rešavanja kompleksnih problema sa kojima se suočavamo svakog dana. To zahteva kombinovano rešavanje uz pomoć svesnog i nesvesnog dela našeg mozga. Recimo, kada se suočite sa problemima u vezi, to ne može da reši samo vaša matematička svesna logika.

Upravo zato je važno pokretanje intuicije i kreativnosti koja uz logiku mogu da reše i najkompleksnije probleme.

Evo ih 4 pravila koja će vam pomoći da pokrenete podsvest:

Tišina

Neuropsihijatar Mark Beeman kaže da je važno da vaš mozak bude sasvim  opušten i relaksiran. Tada je najveća verovatnoća da iz duboke memorije izvučete neke informacije koje će vam koristiti u rešavanju problema. Upravo tako se javljaju genijalne ideje iz vaše podsvesti.

Pogled spolja

Veća je šansa da ćete pronaći rešenje i dobru ideju ako problem uspete da ne posmatrate lično. Pokrenite maštu i zamislite da je neko drugi u toj situaciji. Šta biste mu savetovali? Tada će vam samo sinuti genijalna ideja.

Sreća

Dokazano je da ljudi koji su umereno zadovoljni bolje rešavaju kompleksne probleme od onih koji su makar malo anksiozni. Dakle, pokušajte da se opustite kako bi vaša podsvest mogla da dođe do izražaja.

Stani da bi stigao

Poslednja stavka je malo konfuzna, ali da biste pronašli rešenje morate da prestanete da ga tražite. Što više razmišljate o nekom rešenju koje nije očigledno, to ćete biti dalje od dobrog rešenja. U mozgu će pogrešni odgovori istisnuti one dobre ideje. Zato najbolje napravite pauzu i prepustite vašoj podsvesti da odradi svoj deo zadatka.

 

Pročitajte i kako da pokrenete KREATIVNOST!