Već neko vreme se priča o mogućem kreiranju super beba, koje bi nastale od 3 roditelja. Proces je već savladan i podrazumeva vantelesnu oplodnju sa umetanjem gena treće osobe. Naučnici kažu da bi se tako isključile mogućnosti nekih genetskih ili naslednih bolesti.

Ali, tu je i drugo viđenje. Kritičari ovog zahvata smatraju da je to put ka super bebama. Odnosno, način da određeni, privilegovani roditelji dobiju superiornu decu. Što ne bi bilo baš pošteno. Setite se filma Gataka.

E pa naučnici sa Newcastle University kažu da su uspešno testirali zamenu mitohondrija na zdravim ljudskim embrionima po prvi put. Tako da bi prve ovakve bebe mogle da se rode već za nešto više od godinu dana.

Bebe od tri roditelja bi zadržale većinu genetskog materijala roditelja ali bi treća osoba obezbedila samo 0.2 posto gena koji ne utiču na neke važne odlike poput izgleda ili boje očiju i kose. Ali bi tako naučnici mogli da isključe rizike od genetskih bolesti.

Britanski Parlament je inače ovog februara odobrio testiranje na ljudskim ćelijama i pored protesta Crkve i nekih aktivista. Nešto kasnije slična odluka je donesena i u SAD.