Kao deo plana koji podrazumeva upotrebu savremenih tehnologija za bliže nadgledanje građana, zvanični Peking je najavio da će svi građani u budućnosti dobijati poene kojima će se meriti koliko su odani svojoj zemlji i njenoj vlasti.

Vlasti kineske prestonice, u kojoj živi i radi oko 22 miliona ljudi, planiraju da do 2021. uvedu sistem ocenjivanja, čija svrha je da se odani građani nagrade, a neposlušni kazne.

Mere, čije uvođenje je Komunistička partija Kine najavila još 2014. godine, trebalo bi da se koriste za merenje i beleženje ponašanja građana, njihovog finansijskog stanja, ali i zloupotrebe položaja.

Vlasti tvrdi da će nove mere doprineti poboljšanju celokupnog stanja u zemlji, budući da građanima sa “niskim integritetom” neće biti dozvoljeno da pristupaju određenim servisima i uslugama. Tako će, na primer, onima sa lošim finansijskim stanjem, biti onemogućeno da započnu neki posao, kao i da se upuštaju u finansijske transakcije.

Oni koji, na osnovu poena, budu označeni kao građani koji ne zaslužuju poverenje, neće moći da naprave ni jedan korak a da vlasti za to ne znaju, dok će oni koji se budu pokazali kao odani napredovati bez problema, piše britanski Telegraf.

Sistem će, takođe, nadgledati i ocenjivati pouzdanost i radne performanse pekinških zvaničnika i službenika, kao i gradskih organa i službi, a ocene će biti dodeljivane kako organima tako i pojedincima.

Kineske vlasti su ranije ocenile da će “sistem društvenih kredita” biti mnogo transaprentniji nego što je to sada bio slučaj, kao i da će umnogome pomoći efikasnom otkrivanju korupcije kako bi prekršioci bili efkasnije kažnjavani.

Još uvek nije poznato na koji način će sistem ocenjivanja tačno funkcionisati, ali je sigurno da će vlasti, na osnovu finansijskog stanja i prethodnog ponašanja, ocenjivati građane, što će ljude dovoditi u položaj koji će im određivati dalji životni tok.

Inače, Kineska državna agencija za internet (China’s Cyberspace Administration) ovog meseca je naložila tehnološkim kompanijama u toj zemlji da, od 30. novembra, počnu da prikupljaju više podataka o svojim korisnicima, uključujući njihova lična imena i vrstu hardverske opreme putem koje pristupaju internet sajtovima. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime