Pod sloganom “Sve je moguće” u Beogradu će za dva dana početi najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu – osmi Festival nauke.

Od 4. do 7. decembra na tri lokacije – bivša RK Kluz (Zepter Expo Centar), Studentski kulturni centar i Galerija Narodne banke Srbije biće mesta na kojima će 550 naučnika iz 49 institucija i gosti iz inostranstva približiti svim zainteresovanima nauku na zabavan i interaktivan način.

RK Kluz, biće mesto više od 30 interaktivnih postavki i prilika da se upoznaju domaći forenzičari i zajedno sa njima na “mestu zločina” reši slučaj, na postavci medicine ispita sluh, zahvaljujući postavci astronomije sazna sve o najvećem teleskopu na svetu. Upoznavanje s mišićima, energijom bez kraja, oblikovanjem prostora i prilika da se zavoli fizika samo su neki od delova velike interaktivne slagalice zvane Festival nauke.

Novina koju donosi 8. Festival nauke jeste Svemoguća zona koja, po uzoru na Make Fair-ove širom sveta, privlači inovatore i pronalazače. Svetski hit – 3D printer biće glavna tema gostiju iz Slovenije i Portugala koji će na jednostavan način predstaviti sve mogućnosti i primene 3D tehnologije.

U SKC-u fokus je na naučnim-šou programima i predstavama koje će četiri dana festivala od 11 sati dokazivati ono što je i slogan festival da je uz znanje i nauku zaista sve moguće. Od eksplozija koje izaziva i voda, preko Šekspirovih otrova, saznanjima o dronovima do biološkog šoua, zvezda Ig Nobelove nagrade za zabavna dostignuća, rešavanja “kreativnih problema” i eksplodirajućih otkrića vešto skriva naučno-fantastična bina za svoje posetioce.

 U Galeriji Narodne banke Srbije na 8. Festivalu nauke biće predstavljena “Zelena zona” s ciljem da posetioce upozna sa čarima recikliranja. Kako napraviti teretanu od recikliranog materijala, kako zarobiti vreme u limenci ali i koji nas urbani predatori posmatraju sa neba i kako radi motor na vruć vazduh, samo su neka od pitanja koja čekaju da budu postavljena.

Dnevne festivalske karte po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanje manifestacije, karte će se prodavati i na svim lokacijama Festivala. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Deca do 5 godina strarosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Pojedinačne ulaznice za program u SKC-u i u prostoru Galerije Narodne banke Srbije se mogu kupiti na licu mesta po ceni od 300 dinara. Za pojedine programe na Velikoj sceni Studentskog kulturnog centra neophodna je rezervacija po ceni od 100 dinara.

Radno vreme Festivala nauke u četvrtak i petak je od 10 do 18, kada su i dani rezervisani za školske posete, dok je u subotu i nedelju od 11 do 20 časova.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime