U Severnoj Koreji počeo je prvi kongres vladajuće Radničke partije u poslednjih 36 godina.

Međunarodni eksperti smatraju da će to biti prilika da Kim Jong-un dodatno učvrsti kontrolu nad zemljom koja je sve izolovanija zbog nastojanja da se domogne nuklearnog oružja.

Zvaničnici ove zemlje se na kongresu hvale “čudesnim rezultatima” i kažu da je napredak u nuklearnom i raketnom programu “najveći poklon” za stranački kongres.

Strani novinari pozvani da prate kongres nisu u petak ujutru mogli da uđu u Dom kulture, betonsku zgradu ukrašenu crvenim zastavama u kojoj će se idućih nekoliko dana održavati manifestacija.

Ovo je prvi kongres koji se održava još od 1980. godine. Zgrada je okružena brojnim pripadnicima snaga sigurnosti u odelima i kravatama, a pred zgradom su parkirani brojni prazni autobusi.

Strani analitičari očekuju da će treći vođa iz dinastije Kim zvanično usvojiti “Byongjin”, politiku paralelnog razvoja nuklearnog naoružanja i privrede.

Državni radio najavio je da će sedmi kongres Radničke partije “otkriti sjajan putokaz za konačnu pobedu naše revolucije”, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Severna Koreja je inače nedavno poručila svojim građanima da se spreme za moguću veliku glad zbog novih sankcija Ujedinjenih nacija. Tako da će ta pobeda revolucije biti dosta čudna za naše standarde…