Plastika u okeanima sada pravi planine. Najveća količina plastike ikad izmerena, koja liči na visoke planine u okeanima stravična je opasnost za čitav živi svet na našoj planeti.

Svake godine od četiri do 12 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanma.

Naučnici su uz to identifikovali najviši nivo mikroplastike do sada pronađen na morskom dnu a zagađenje je pronađeno na dnu Sredozemlja, blizu Italije, prenosi BBC rezultate najnovijih istraživanja.

Na jednom kvadratnom metru pronađeno je 1,9 milona komada plastike. Od raznih plastičnih predmeta, među kojima je najviše bilo sintetičkog materijala, vlakna odeće i drugih predmeta razgradnjom su se stvorili mikroplastični otpadci, manji od 1 mm. Struje su ih nosile i na određenim lokacijama na okeanskum dnu napravile su podvodne peščane dine.

“One mogu biti dugačke desetine kilometara i stotine metara. One su među najvećim akumulacijama sedimenata na zemlji,” rekao je dr Jan Ken.

Zabrinjavajuće je što rečne i morske struje koje nose ovu plastiku su i nosioci kiseonika i hranljivih sastojaka vodenim stvorenjima. Već je dokazano da ribe gutaju i komadiće plastike, koja tako dospeva u njihovo meso.

Naučnici smatraju da i plaže sadrže velike količine usitnjene plastike.

Plastika je svuda oko nas, verovatno već i u nama. Zato je neophodno, ističu istraživači, fokusirati se na ovaj problem i rešavati ga strpljivo i istrajno. To zahteva organizovanu saradnju svih zemalja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime