Neandertalac je verovatno provodio više vremena radeći kućne poslove nego u lovu, kažu naučnici.

 
Arheolozi sa Kembridža koji su proučavali različite karakteristike ostataka skeleta neandertalaca kažu da su razbili tradicionalan imidž naših izumrlih praistorijskih rođaka. 
 
Oni su otkrili da je, u poređenju sa modernim i praistorijskim homo sapiensom, neandertalski čovek značajno razvio mišiće leve ruke, u nekim slučajevima je čak 50% jača od leve!
 
U prošlosti se smatralo da je razlog za ovo to što su nosili koplje u desnoj ruci, ali sada istraživači kažu da je asimetrija verovatno rezultat manje glamuroznog zadatka. Neandertalci su možda proveli mnoge teške sate u poslovima u kući i strugali krzno životinja kamenim alatkama, verovatno da bi pravili odeću.
 
“Asimetrija koju smo okrili kod ruku neandertalaca je mnogo većeg stepena nego bilo koja  koju otkrili kod modernog čoveka, osim kod soportista kao što su teniseri na primer,” kaže Dr Kolin Šav sa Kembridža.
 
Iako je lov bio važan i neophodan deo života neandertalaca oni nisu u njemu provodili toliko vremena, već su obavljali I druge zadatke, kao što je štavljenje kože.
Teorija o asimetriji kod neandertalaca koja je nastala zbog lova je postala veoma popularna sredinom 90-ih.
 
Međutim, pošto struktura kostiju ne odgovara ovoj teoriji, naučnici misle da su naši preci ipak nosili koplje ispod pazuha.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime