Pasoši za vakcinaciju možda će nam trebati ako rešimo da putujemo u druge zemlje. A možda i neće. Još uvek nije odlučeno jer su neke zemlje EU za pasoše a druge misle da to nije rešenje.

Grčka, Danska, Italija i Španija su za uvođenje pasoša, jer bi im to uvećalo prihode od turizma, koji su i te kako potrebni zbog gubitaka u pandemiji.

Grčka je veoma zainteresovana za dolazak turista, ali se istovremeno vodi računa i o bezbednosti, jer se i kod njih povećava broj zaraženih. Grčka je na četvrtom mestu po vakcinaciji u EU.

Grčki ministar za digitalno upravljanje Kyriakos Pierrakakis najavio je da lansira pasoše za vakcinaciju za sve koji su dobili dve doze vakcine, prenosi Forbes. To bi omogućilo jednostavniji prelazak preko granice. Naravno, može se i uraditi test kao potvrda da putnik nije zaražen virusom.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis lobirao je kod predsednice EU Ursule von der Leyen da se usvoji dokument za celu EU koji se može koristiti u svim državama članicama. Mnoge zemlje članice EU, Mađarska, Danska, Češka, Kipar, Estonija, Portugalija, Italija, Island, Slovačka, Poljska, Španija, Švedska slažu se sa predlogom kao i Međunarodno udruženje za vazdušni transport.

Ovakve ideje izgleda nisu prihvatljive Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Holandiji.

Francuzi misle da je ideja o pasošima za vakcinaciju preuranjena jer mnoge zemlje praktično još nisu započele masovno vakcinianje stanovništva. Francuska je vakcinisala samo milion i to mahom starijih koji ne mogu da putuju, od 67 miliona stanovnika. Ističe se i uverenje da je uslovljavanje putovanja vakcinisanjem etičko pitanje.

Postavljaju se i pitanja koliko dugo vakcina štiti, da li vakcinisani mogu da prenose virus, da li vakcina štiti i od budućih sojeva koji se mogu pojaviti?

Za razliku od političara 60% Francuza je za pasoše koji olaškavaju putovanja. Mada ima onih koji misle da je to napad na ljudsku slobodu. Vlada je pokrenula online konsultacije na tu temu do 7. marta.

Evropski ministar Clement Beaune smatra da bi pasoši doneli više prava nekim ljudima nego drugima.

Sllične argumente o preuranjenosti uvođenja pasoša mogu se čudi i u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji.

Kakav će odnos zemalja EU biti prema Srbiji ne može se ni naslutiti a čak i ako pasoši budu prihvaćeni pitanje je da li ćemo mi moći sa njima da putujemo. Uostalom, kao i uvek Srbija je po svemu sudeći, ni na nebu, ni na zemlji, u Evropi a van nje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime