Skoknuli smo do Pariza ovog leta i napravili čudo od fotografija. Ali ako od nas očekujete slike u fazonu razglednica prevarili ste se. Ajfelova kula, Versaj i Notr-Dam su za turiste i penzonere. Mi vam predstavljamo drugačiji prekul Pariz.

Vekovima kulturna prestonica Evrope, Pariz se u opasnoj konkurenciji Berlina i drugih evropskih gradova dobro drži i po pitanju ulične umetnosti. Ako samo za trenutak odvojite pogled od skupih izloga i slatkih Francuskinja i Francuza, videćete da street art cveta svuda, i to u svojim najrazličitijim oblicima. Sve je tu: od murala, preko grafita svih vrsta i oblika, većih i manjih stikera, išaranih kamiona i vozova, pa čak i do okamenjenih lica koja kao da izranjaju iz zidova i pleze vam se.

To što vam se plezi su u stvari gipsani izlivi face umetnika Gregosa, koji je odlučio da gradu svetlosti da svoj lik. Lica su nekad bela a mnogo češće šarena, pleze se ili krevelje. Postala su vrlo brzo pravi hit i turisti (a i lokalci) se utrkuju ko će više njih da pronađe i uslika. Gregos se ovako zabavlja već dve godine, a njegovih lica sada ima čak 90 po svim delovima grada.

Drugi umetnici, kao na primer simpatični John Hamon koji neodoljivo liči na Hari Potera, smeška vam se sa nalepnica sa svojim likom. Nije nam doduše bilo jasno da li je i to oblik ulične umetnosti ili dečko jednostavno pokušava da nađe devojku, na prilično originalan način.

A ako se zapitate šta predstavljaju mali šareni mozaici (ilegalni) umetnuti tu i tamo po fasadama pariskih zgrada, u obliku likova iz video igrica iz 80ih godina (kao što su na primer kultni Space Invaders), oni su delo čuvenog francuskog urban-umetnika koji se predstavlja kao Invader. On već desetak godina osvaja ne samo  francuske već i fasade gradova širom sveta, pa ako jednog dana neki mali raznobojni mozaik osvane i negde u Knezu, vi ćete već znati o čemu se radi i moći ćete da se pokažete u društvu kao veliki poznavalac ulične umetnosti. Kažite nam hvala!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime