Nakon vesti da je papa Benedikt XVI odlučio da napusti presto Svetog Petra 28. februara u 20 časova jedna od ponovo oživljenih tema su proročanstva o kraju sveta i drugom Hristovom dolasku. Postoji, naime nekoliko proročanstava i njihovih tumačenja koja na ovaj ili onaj način pretpostavljaju da će sledeći papa biti poslednji i da će u vreme njegovog pontifikata uslediti sledeći događaji: progon hrišćana, stradanje samog pape u Rimu, masovna umiranja širom sveta od neizlečivih bolesti i ratovi nuklearnog tipa i da će sve to kulminirati drugim Hristovim dolaskom.

Počnimo redom!

Najčuvenije je proročanstvo Svetog Malahija, irskog monaha iz 11. veka koji je opisao 111 papa od svog vremena do kraja. Svakog je opisao ponekom sentencom na latinskom u kojoj je moguće naći skrivenu simboliku vezanu za određenog papu i do sada je bio prilično tačan u svojim opisima. Benedikt XVI je upravo pretposlednji na tom spisku. Naredni i ujedno poslednji na tom spisku je jedini koji nije opisan nikakvom sentencom, već jedino kao Petrus Romanus – Petar Rimljanin i kaže se da će u njegovo vreme narod u Rimu predvođen papom doživeti strašne progone, da će na kraju i sam Petar Rimljanin stradati, da će biti uništeno sedam brda (grad Rim se nalazi na sedam brda) i da će zatim doći sudija koji će suditi svom narodu.

Sledeće je proročanstvo Svete Bogorodice koja je prilikom tri navodna pojavljivanja deci pastirima u Portugaliji 1917. godine ostavila poruku u kojoj se između ostalog opisuje stradanje biskupa u belom koji će poginuti u samom Rimu uz dodatak da je za sprečavanje toga potrebno da se Rusija preobrati. Pretpostavka je da se radi o preobraćanju iz ateizma natrag u hrišćanstvo, jer su pojavljivanja i poruke date u godini Oktobarske revolucije 1917. U tim porukama se ne precizira tačno vreme, ali se kaže da je vremena ostalo jako malo. Vredi reći da se atentat na Jovana Pavla II kada je on jedva ostao živ na gotovo nemoguć način, desio 13. maja 1981. usred Vatikana tačno na godišnjicu prvog javljanja Bogorodice deci pastirima u Portugaliji – 13. maja 1917.

Treće je jedno od tumačenja Otkrovenja Jovanovog, poslednje knjige Novog Zaveta. Treba reći da ovo nije ni jedino, ni zvanično tumacenje, kao i da zvaničnog tumačenja ni nema. Ono po čemu je to tumačenje zanimljivo je što takođe identifikuje sledećeg papu posle Benedikta XVI kao poslednjeg, pri čemu odlazi daleko od prethodna dva pretpostavljajući da će sledeci papa biti antihrist lično i da će se verovatno javiti u obličju Jovana Pavla II – petog od sedam kraljeva, pri čemu poistovećuje papu sa kraljem od trenutka kada je papa 1929. godine potpisao konkordat sa državom Italijom čime je postao i svetovni poglavar svetovne države.

Ono što je zajedničko svima to je da govore o istim događajima na sličan način i smeštaju ih u isti period, odnosno period sledećeg pape, koji će na presto Svetog Petra doći najkasnije do 31. marta ove godine. Inače ovo je prvi put u 600 godina da se jedan papa povuče.

5 KOMENTARI

  1. Ovo su gluposti. Toliko je bilo prorocanstva u istoriji i od strane pravoslavnih i nisu se ispunila, cemu verovati rimokatolicima, a ta javljanja Gospoe, da nisu poput onih iz Medjugorja? 😛

  2. Ja sam nereligiozan, kako vreme odmiče sve je manje vernika, religija će naravno nestati samo je pitanje vremena, vernici neka se zapitaju zašto je to tako 😉

    Koga bole uvo za proročanstva, gluposti sve redom!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime