Nova vlada mogla bi uskoro da povisi akcize na alkohol i cigarete, što bi značilo momentalno poskupljenje ovih proizvoda. Cigarete bi odmah mogle da poskupe za dvadesetak dinara, ali to je samo početak: zbog usklađivanja s direktivama EU akcize moraju da se utrostruče, pa će najjeftinije cigarete uskoro koštati 300 dinara, piše Kurir!

– Rast akcize na cigarete mogao bi da bude do 20 dinara, ali tačni iznosi znaće se posle detaljnih analiza. Narednih godina akciza će umesto sadašnjih 70 dinara biti čitavih 200 – kaže sagovornik Kurira iz nove vladajuće koalicije.

Đorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana, kaže da je najlogičnije da se dodatno oporezuje luksuzna roba – alkohol i cigarete.

– Bolje to nego hleb i dečja odeća! – smatra Radojičić.
Đerđ Pap, poreski stručnjak, kaže da će ovakav potez povećati prihode, a i sa socijalnog aspekta je najopravdaniji. Cigarete i alkohol su luksuzna roba jer njihova cena najviše pogađa bogate. Istina je da će cigarete poskupeti, ali one su sada višestruko jeftinije nego u inostranstvu.

– Svuda je tako, luksuzna roba je skuplja, i to ne zbog proizvođačkih cena nego zbog državnih nameta – ističe Pap i dodaje da povećanje akciza može da se izvede brzo.

U Fiskalnom savetu kažu da bi povećanje akciza na alkohol i cigarete moglo do kraja godine da obezbedi oko tri milijarde dinara.

 

Eto super razloga da ostavite te proklete cigarete!

10 KOMENTARI

  1. јесте, цигарете су вишеструко јефтиније него у иностранству, али наш стандард је вишеструко мањи него у иностранству

  2. Nikako da nam standard uskladite sa evropskim! Terajte se i vi i Eu….pitajte ljude da li uopste zele da udju u tu nakaznu tvorevinu

  3. nije u redu povecanje cena na “luksuznu robu” jer uzmimo na primer standard u inostranstva gde je prosecna plata 1500 e, on za te pare moze da kupi 300 pakli cigareta koje kostaju 5 e, a kod nas covek sa zvanicnom prosecnom platom od 250 e, koja zna da bude i manja moze da kupi 167 pakli koje kostaju 1,5 e ili 50 pakli koje kostaju 5 e. do ovih podataka mozemo doci pomocu prostih racunskih operacija, a kome nije jasno neka uzme digitron, dakle povecajte standard pa tek onda cene, a ne obrnuto!!!

  4. ok, slazem se da treba povecati cene cigareta, alkohola i drugih, kako kazu, “luksuznih” artikala, ali da li ovo znaci da ce cene namirnica kao sto su hleb, mleko i ostale “rimarne” namirnice pasti ??? Ovo je samo jos jedan nacin da se siromasni osiromase a bogati obogate!!! Da se ne lazemo, cena od 300+ dinara za paklicu cigareta onome ko je bogat nece predstavljati problem, taj ce i dalje da kupuje cugarete, problem ce biti meni i meni slicnima koji jedva krpe od prvog do prvog. Da, ako se ovo desi ostavicu cigarete sa strane, ali ne smatram da je ovo fer nacin da drzava “puni” budzet.

  5. A gde je tu onda poštovanje ljudskih prava i demokratija??? Ok je da ne pušači budu zaštićeni od pušača, ali pušenje je stvar ličnog izbora, kao i pijenje alkohola. Koga će oni time zaštiti? I ko je taj koji određuje šta je luksuzna roba? Kod nas je sve luksuzna roba, jer nijedna prosečna plata ne može da pokrije troškove najnormalnijeg života. Za šta god da se uhvatiš u radnji, prvo se zapitaš da li imaš dovoljno para za ono najosnovnije, a onda možda i neka čokoladica, ona najgora i najjeftinija… Sve je naopako i naopačke! Nepušači će biti oduševljeni, naravno i razumem ih, ali zamislite kada bi nam meso i mesne prerađevine odredili kao luksuz i zabranili da ih jedemo, jer bože moj, to baš i nije dobro za zdravlje… ili na zabranili voće i povrće? a sve vodi ka tome, da nam se nametne što više ograničenja i kontrole, da što manje mislimo i delamo samosvesno, već da se pretvorimo u mašine koje će da pune kase ono malo bogataša što vladaju svetom.

  6. ovde je 12 dolara oko 1000 dinara. ja pusim pola pakle na dan. ssrecom na poslu nema pusenja pa se stedi. skupe su mnogo ode mi 2000 godisnje na cigare, ali ne vredi otisli zivci .

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime