Pakleno leto 2021 se nastavlja a novi toplotni talas u Srbiji stigao sa temperaturama koje dostižu preko 38 stepeni. Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da su temperature više od proseka.

Kako je kazao u razgovoru za TV Prva, temperature su više od sedam do osam stepeni iznad proseka.

“Nemamo svakog leta toplotne talasa baš ovakve snage. Na primer, 2019. godine nije bio nijedan dan preko 35 stepeni. To se pre toga desilo i 2014. godine. Imali smo u skorijoj prošlosti i hladnija leta. Ovoga leta nije tako. Treći toplotni talas je na području Srbije sa temperaturama između 36 i 38 stepeni. Cele nedelje očekujemo visoke temperature. Ne bi bilo iznenađenje da lokalno bude izmereno i 40 stepeni. Severni krajevi Srbije će imati niže temperature u odnosu na južnu polovinu“, naveo je on i kazao da će na severu zemlje biti na snazi narandžasti, a na jug crveni meteoalarm.

Na pitanje do kada će trajati talas, on je naveo da će to biti do sledeće nedelje.

“U nedelju poosle podne i uveče, očekujemo postepeni pad temperature. U utorak se vraćaju temperature na prosečne vrednosti, odnosno maksimalne vrednosti oko 30 stepeni“, naveo je on.

Avgust će biti, kako kaže, sličan u julu.

“Biće veoma toplo, odstupanje +2 u odnosu na prosek. Početkom avgusta nešto niže temperature, a zatim toplije vreme”, naveo je on i istakao da je još rano da se predvidi kakva će biti jesen.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime