Male boginje i groznica Zapadnog Nila su zarazne bolesti o kojima se najviše piše u Evropi. Samo, koja je najopasnija od svih bolesti na našem kontinentu?

Evo par podataka koji bi mogli da budu vrlo korisni.

Od epidemije malih boginja je ove godine umrlo oko 50 ljudi. I to ne deluje mnogo, ali trebalo bi znati da su male boginje bolest koja uglavnom prolazi uz blage simptome. Ali ne uvek. A kako je to jedna od najzaraznijih bolesti, čak i mali procenat smrtnosti ili invalidnosti može da dovede do ozbiljnih posledica. Takođe, za porodicu preminule osobe statistika ne znači ništa.

Pre uvođenja obavezne vakcinacije, u svetu je od malih boginja umiralo oko 2,6 miliona ljudi godišnje, uglavnom dece, a samo u bivšoj Jugoslaviji oko 20.000. Danas je ta brojka u svetu pala ispod 100.000. U Evropi se očekivalo da se iskorene male boginje otprilike do 2020. godine ali je plan propao zbog antivaksera.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je odredio i koje su najteže zarazne bolesti.

I, najgori od svih je – grip.

Vrlo je čest i uz to ima relativno visoku smrtnost. Prema ovogodišnjoj studiji, ona se kreće oko 5,89 na 100.000 stanovnika. Posebno su ugroženi stariji, hronični bolesnici, trudnice i medicinsko osoblje.

Takođe, vakcine protiv gripa postoje ali nisu toliko efikasne kao one za druge viruse. Stvar je u tome što postoje različiti sojevi virusa gripa koji su u opticaju i stalno mutiraju i menjaju se.

Ipak, vakcina protiv gripa će značajno smanjiti težinu te bolesti, čak i ako je promašen soj.

Dakle vakcinišite se!

U vrhu po težini u Evropi je i tuberkuloza čija je smrtnost oko 1,1 na 100.000 stanovnika godišnje.

Smrtnost od HIV/AIDS-a značajno je smanjena zahvaljujući retrovirusnim lekovima i kreće se oko 0,15 na 100.000 stanovnika.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime