Životinje nas često iznenade svojim postupcima i tada razmišljamo koliko su one zaista pametne i šta sve mogu da urade.

Njihovu inteligenciju naučnici mere na osnovu rešavanja raznih problema koji im zadaju, koliko su u stanju da saosećaju, umeju li da prave alatke i da li čitaju simbole.

Šimpanze

Šimpanze su zaista posebne životinje. One umeju da koriste štapove koji im služe kao alatke za vađenje buba iz pukotina, krckaju orašaste plodove pomoću kamenja.

Imaju neverovatno pamćenje.

Šimpanze su veoma brižne prema drugim šimpanzama ako su bolesne, zajedno love i to organizovano i složno, žale za svojim mrtvima.

Delfini

Delfini su predivne, osećajne, nežne životinje.

Lako i brzo uče, izvode razne trikove kada su u zatočeništvu, što se često može videti na filmovima ili u bazenima. A kada ih puste ponovo u morska prostranstva primećeno je da tim veštinama nauče i druge delfine a onda se zajedno zabavljaju.

Oni koriste školjke kako bi uhvatili ribe a sunđerima guraju organizme na morskom dnu kako bi ih lakše pojeli.

Poznata ženka Keli iz Instituta za istraživanje marinskih sisara u Misisipiju kada su je naučili da donese parče papira kako bi dobila ribu, smišljeno je veći papir pocepala na nekoliko delova i odnosila ih jedan po jedan kako bi dobila što više riba.

Pas

Pas ume da pročita izraz ljudskog lica zato su dobri u razumevanju svojih vlasnika.

Lako nauče i razumeju razna naređenja, sedni, ustani, dohvati, lezi.

Naučnici ističu da pas razume više od 160 reči.

Mnogi su veoma nežni prema bebama pa ih ljudi često koriste za čuvanje male dece.

Slonovi

Ove zastrašujući velike, očaravajuće i nežne životinje imaju najveći mozak od sisara.

Koriste alatke da ostvare svoje ciljeve, uspešno rešavaju razne probleme, prepoznaju sebe u ogledaju, poznati su i kao dobri slikari.

Veoma su brižni i pažljivi prema slonovima iz svog krda, štite mladunce i oplakuju svoje mrtve.

Izuzetno su pametni. Na nekim farmama su im noću vezivali drvena zvona da se ne bi iskrali i vršljali po farmi. Ali oni su se dosetili i uvaljali zvona u blato kako ne bi zvonila i probudila ljude.

Orangutani

Vragolasti orangutani umeju da naprave i koriste alatke, recimo pomoću pruća love ribu, koriste čekić i umeju da operu razne krpice.

U zoo vrtovima vole da imitiraju ljude. Njihova svest je na nivou četvorogodišnje dece.

Vrane

Vrane su veoma pametne ptice. One su na nivou sedmogodišnjeg deteta.

Vrane umeju da povise nivo vode u cevi bacanjem kamenčica u vodu kako bi sakupile hranu koja pluta.

Vrane su veoma dovitljive ptice, umeju da bace orašaste plodove na ulicu i čekaju da automobili smrve njihovu ljusku pa ih onda pojedu ili uhvate nogama orah i udaraju ga kljunom dok ga ne probuše.

Gorile

Gorile su poznate po lakom učenju znakovnog jezika

Neka istraživanja su pokazala da gorile umeju da prepoznaju svoj odraz u ogledalu, što znači da su svesne svog postojanja u svetu, objašnjavaju naučnici.

Najpoznatija gorila na svetu Koko zna više od 1,000 reči i znakova u rečenicama, ume da priča šale i izmišlja nove reči, recimo “narukvica za prst” je prsten.

Papagaj

Ovi šareni brbljivci sjajno rešavaju probleme, imtiraju gazde, brzo uče.

Neki papagaji znaju više od 100 reči, identifikuje 50 različitih objekata, broje glasno do 6, razlikuju 7 boja i 5 oblika i razumeju značenje reči veći, manji, isti i različiti.

Svinje

Svinje imaju odlično pamćenje, super se snalaze u lavirintu, umeju da otvore vrata, skaču kroz obruč.

Svinje su prave lukavice. Ako jedna misli da je druga svinja pošla na ručak, pratiće je u nadi da će dobiti deo porcije ali će takođe ako primeti da je prati druga svinja lukavo suparnicu odvesti na pogrešno mesto.

Hobotnice

Hobotnice su veoma pametne. Lako se snalaze u podvodnim lavirintima, umeju da odvrnu ambalažu koju čak ni deca ne mogu da otvore.

Vole igru, pa je tako jedna hobotnica u akvarijumu u Sijetlu praznu flašu za vodu udarala u zad tako što bi je poprskala mlazom vode a onda bi je dočekala i tako dok joj ne dosadi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime