Ovo su najpametnije nacije na svetu i iznenadićete se, nas nema među njima.

Tabele su rađene na osnovu broja Nobelovih nagrada koje je svaka nacija osvojila jer one predstavljaju istorijsku inteligenciju, onda trenutni prosečni IQ, stepen obrazovanja jer to predstavlja potencijalnu inteligenciju sledeće generacije.

Vouchercloud je sastavio listu uzimajući u obzir 25 zemalja a rezultate prenosi forbes.com.

Japan je zauzeo prvo mesto uzimajući u obzir sve kriterijume, a Azija i Evropa dominiraju na listi.

Evropa ima pet država u trenutnih deset najboljih, Švajcarska je na drugom, Holandija na petom, Rusija na šestom, Belgija na sedmom i Velika Britanija na osmom.

Azija ukazuje na budućnost. Na 25om mestu na generalnoj rang listi je Singapur a na tako nizak plasman uticalo je loš plasman za Nobelovu nagradu ali je na prvom mestu po trenutnom IQ i obrazovanju.

Među 25 najboljih zemalja za dobijanje Nobelove nagrade dominira zapadni svet. Na prvom mestu su SAD, slede Britanija, Nemačka, Francuska, Švedska, Rusija je na osmom mestu a na poslednjem Argentina. Kako sada stvari stoje ovaj rezultat se može uskoro promeniti jer je neumoljiv rast azijske inteligencije.

Kada se govori o IQ prvih sedam mesta zauzimaju azijske zemlje, A to su Singapur, Kina, Hong Kong, Južna Koreja, Tajvan, Japan. Finska je sledeća, pa onda Kanada, Holandija.

Zanimljivo je da je na 12 mestu Mongolija. SAD nije ni među prvih 25.

Kada se govori o rezultatima koje učenici postižu u školi na prvom mestu je opet Azija a među prvih pet mesta su Singapur, Južna Koreja, Hong Kong, Tajvan, Japan a za njima slede Rusija, Kina, Makao, Kazahstan.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime