Krajem devedesetih godina Joanne Rowling je bila nezaposlena samohrana majka i upravo se prijavila za socijalnu pomoć kako bi izdržavala jednogodišnju bebu. Bila je ozbiljno klinički depresivna i povremeno razmišljala o samoubistvu. Za sebe je rekla da je tada bila “siromašna koliko god je to moguće u modernoj Britaniji, a da nisi beskućnik.”

Tada ja završila svoju prvu novelu. Dvanaest izdavača je odbilo. Trinaesti joj je dao priliku. I ugrabila je. Do danas je prodala preko 500 miliona primeraka svojih knjiga iz serijala Hari Poter. J.K. Rowling je prvi autor ili autorka na svetu koji je zaradio preko milijardu dolara.

Kako je uopšte uspela da se izvuče i postigne sve to?

Sama je objasnila:

Prestala sam da se zavaravam da sam nešto drugo nego što zapravo jesam i svu svoju energiju sam usmerila da završim jedini posao koji mi je značio. Da sam donekle uspela u bilo čemu drugom, verovatno nikada ne bih otkrila posvećenost da uspem u jedinoj oblasti gde sam zaista pripadala. Bila sam slobodna zato što sam se suočila sa svojim najvećim strahovima. Bila sam i dalje živa, imala sam ćerku koju sam obožavala i imala sam staru pisaću mašinu, kao i veliku ideju. Dotakla sam dno i to mi je bila jaka osnova da ponovo izgradim svoj život.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime