Prijatelji mogu da budu velika podrška. Oni mogu da nam pomognu kada nam je teško, da nas motivišu kada nam treba snage… ali i da nas sasvim upropaste.

A naučnici su sada čak i otkrili koji je najgori savet koji možete da dobijete.

Loša vest je da je to ujedno i najčešći savet koji će vam reći. Mislimo na to da bi trebalo da pratite svoje snove i otkrijete strast.

Psiholozi sa Stanforda su otkrili nekoliko ozbiljnih problema sa savetom da otkrijete vašu strast i onda svu energiju posvetite tome.

Prvi problem je što takav stav implicira da možete da volite i budete uspešni u samo jednoj stvari. Ako imaš snove i strast onda je to samo jedna stvar zar ne?

Ukoliko se fokusirate samo na jednu stvar sebe ograničavate od drugih interesovanja i strasti.

Drugi problem je što pronalaženje strasti i praćenje snova zvuči vrlo jednostavno. Samo treba da ih pronađete tamo negde i onda ih lepo pratite i uspećete sigurno.

Lako zar ne?

Ne!

Pitajte bilo koga ko je uspeo i rećiće vam da pratiti snove uopšte nije lako, baš kao ni pronalaženje strasti. A verovatno i da su mnogo puta bili očajni i suočeni sa porazima.

Takođe, snovi zvuče kao zabavni i laki. I zato će mnogi koji su odlučili da prate snove odustati već na prvoj prepreci, zato što nisu očekivali da će se suočiti sa problemima pošto su jelte pratili svoje snove i nisu uradili ništa pogrešno.

“To je kao da kažete ljudima da stave sva jaja u jednu korpu a onda da je bace čim stvari postanu teške”, kažu naučnici.

Pa šta je onda pravi savet možda se pitate?

Trebalo bi da sistematski razvijate vaše strasti.

To znači da se vremenom menjate, učite, prilagođavate i polako idete ka cilju. Samo tako imate šansu da nešto i postignete.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime