Ovo je bio najtopliji septembar od 1880.

Čisto da znate…

Ovaj septembar je bio rekordan u svetu po temperaturama, kako nad kopnom, tako i nad okeanima još od 1880. godine, tačnije od kada se vodi ovakva statistika,.

Naime, prosečna prošlomesečna globalna temperatura iznad kopna i okeana je iznosila 15,72 stepena Celzijusa, što je 0,72 stepena Celzijusa iznad proseka za prethodni vek.

Sa izuzetkom februara, svaki dosadašnji mesec u 2014. je bio među četiri najtoplija otkad se vodi statistika, pri čemu su maj, jun, avgust i septembar bili rekordni, odnosno najtopliji u odnosu na iste mesece u poslednje 134 godine,.

Sa izuzetkom centralnog dela Rusije, nekih oblasti na istoku i severu Kanade i jednog manjeg regiona u Namibiji, u svim ostalim delovima sveta septembarska temperatura je bila iznad uobičajene.

Rekordne septembarske temperature su registrovane u velikom delu severozapadne Afrike, jugoistočne Latinske Amerike, jugozapadne Australije, delovima Bliskog istoka i nekim regionima jugoistočne Azije.

Globalna temperatura površine svetskih okeana je u septembru bila za 0,66 stepeni celzijusa izmad proseka u 20. veku i najviša koja je registrovana od 1880. Prethodno najviše otstupanje od proseka u temperaturi površine svetskih okeana je iznosilo 0,65 stepeni Celzijusa i zabeleženo je u avgustu ove godine.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *