Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutijereš predstavio je nove upečatljive podatke Svetske meteorološke organizacije i Programa za klimatske promene Kopernik, uključujući i podatak da je protekli jul bio u najmanju ruku jednak najtoplijem, ako ne i najtopliji ikad zabeleženi mesec.

„Prema najnovijim podacima Svetske meteorološke organizacije i njenog klimatskog centra – temperatura proteklog jula bila je jednaka ili viša od bilo kog meseca od kada se vrše merenja, a tome je prethodio najtopliji ikada zabežleni jun“, rekao je generalni sekretar.

„Ako odmah ne preduzmemo mere za ublažavanje klimatskih promena, ovi ekstremni vremenski fenomeni će biti samo vrh ledenog brijega. I taj se ledeni breg takođe brzo topi. Vodeći svetski naučnici ukazuju da moramo ograničiti porast temperature na 1,5° C ako želimo da izbjegnemo najgore posledice klimatskih promena. Moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 45% do 2030. godine. Moramo postići karbonsku neutralnost do 2050. godine. Takođe, moramo uključiti klimatske rizike u sve odluke kako bismo podstakli klimatski otporan rast, smanjili ranjivost od klimatskih promena i izbegli ulaganja koja bi mogla prouzrokovati još veću štetu”, dodao je generalni sekretar.

Ovo saopštenje dolazi i kao uvod u predstojeći visoki Samit o klimatskoj akciji 2019 koji će u septembru biti održan u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Generalni sekretar je pozvao lidere svetskih vlada, kompanija i civilnog društva da dođu na Samit sa konkretnim planovima – jasnim koracima za jačanje nacionalnih doprinosa do 2020. godine i strategijama za karbonsku neutralnost do 2050. godine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime