Naučnici s Univerziteta Yale i japanske Agencije za morsko-kopnene nauke i tehnologiju previđaju da će se za 250 miliona godina, zbog kretanja tektonskih ploča koje se spajaju ili razdvajaju u ciklusima od po više stotina godina, formirati megakontinent Amazija.

Novi superkontinent nastaće na Pacifičkom vatrenom prstenu, a usled toga će se Severna i Južna Amerika spojiti, dok će Karipsko more i Arktički okean nestati.

 Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature”, a zasnovano je na teoriji ortoverzije prema kojoj se kontinenti, nakon raspada superkontinenta, udaljavaju jedni od drugih do trenutka podvlačenja jedne tektonske ploče pod drugu. 

Testirajući model istraživači su koristili paleomagnetske podatke kako bi proučavali varijacije u rotaciji Zemlje koje izazivaju promene u distribuciji mase planete. Promene se dešavaju tokom više miliona godina. 

Naučnici su na ovaj način zaključili kako superkontinenti utiču na kretanje Zemlje i predvideli Amaziju.

“Kad nestanu Severni ledeni okean i Karipsko more bićemo na putu ka stvaranju superkontinenta. Južna i Severna Amerika sudariće se s Evroazijom kod Severnog pola”, kaže autor istraživanja Ross Mitchell.

 Poslednji superkontinent Pangea formiran je pre 300 miliona godina, a u njegovom centru bila je Afrika. Sto godina nakon nastanka počeo se odvajati na sedam manjih površina, odnosno današnjih kontinenata, usled čega je nastao Atlantski okean.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime