Večeras pogledajte u nebo zato što ćete imati priliku da vidite nešto nesvakidašnje.

Danas je pun mesec, a i petak trinaesti. Poslednji put se to desilo 13. juna 1919. godine a sledeći put ćete imati priliku da ga vidite tek 2098. godine.

Ali ni to nije sve. Posebno je zanimljivo da se pun mesec ovog puta poklapa sa perigejem, odnosno trenutkom kada je najbliži zemlji i nalazi se na “samo” 362,065 kilometara od nas. I zato će izgledati posebno velik i sjajan na nebu danas.

Mesec je inače dostigao svoju “punu” menu jutros u 12:13 ali će zapravo tek večeras biti najsvetliji za posmatranje iz Evrope.

A kako je Sunce ovih dana najviše pošto smo blizu dugodnevnice, a mesec je nisko na horizontu, izgledaće zaista spektalularno. Evo zašto.

Boje će tako zbog rasipanja na većim talasnim dužinama svetlosti i zagađenja u atmosferi večeras biti posebno izražene.

"To je sličan fenomen koji može da se vidi na zalasku sunca, kada je sunčeva svetlost raspršena prema crvenom delu spektra”, objašnjava astronom Raminder Singh Samra iz Macmillan Space Centra u Vankuveru.

Inače, mesec nam deluje veći što je bliži horizontu (iako je jasno uvek iste veličine). Naučnici nisu sasvim sigurni šta je to što stvara ovu optičku iluziju, ali smatra se da naš mozak pokušava da napravi neku logiku upoređujući njegovu veličinu sa okolnim predmetima zbog čega mesec deluje dramatično veće nego kada je usamljen na nebu.

A verovatno niste znali da se pun mesec u junu naziva i “medeni mesec”. I da, upravo odatle potiče termin za period posle venčanja.

Ova fraza potiče iz 16. veka kada su se venčanja dešavala u junu. Pun mesec je predstavljao samu ceremoniju a mlad mesec ono što sledi posle venčanja, odnosno najlepše i najsvetlije trenutke u vezi.

Dakle, ne zaboravite da večeras pogledate u nebo! photo: bill dickinson

1 KOMENTAR

Comments are closed.