Kompanija Tesla je sinoć predstavila novu liniju proizvoda po imenu Tesla Energy. Koja nema skoro nikakve veze sa automobilima.

Dakle, radi se o baterijama za kuće, što se i pretpostavljalo, pošto je u pitanju najgore čuvana korporativna tajna ikada.

"Naš cilj je da suštinski promenimo način na koji se koristi energija", kaže Elon Musk, osnivač kompanije.

Baterije za kuću se zovu Powerwall i predstavljaju upravo to – akumulator u fensi pakovanju koji ćete prikačiti na zid. Ideja je da naravno rade u saradnji sa solarnim panelima. Mada, mogu da posluže i kao rezerva u slučaju nestašica struje ili bilo kakvih nepogoda. Sistem se kači na internet preko koga se nadgleda njegov rad.

Cena jedne baterije je 3500 dolara za šta dobijate 10kWh, što je vrlo povoljno, dok je garancija 10 godina.

Zašto je ovo toliko značajno, sigurno se pitate.

Za početak, zato što baterije nikada nisu bile toliko jeftine. Niti kvalitetne, pošto će raditi najmanje 10 godina. Što znači da ćete bez problema moći da energiju prikupljenu solarnim panelima koristite kada vam je potrebna, a ne kada je na raspolaganju. Što je najveći problem kod energije sunca i solarnih panela.

Uz to, Powerwall je potpuno ekološki proizvod koji će naš svet učiniti čistijim. "On pruža sigurnost, slobodu i mir", dodaje Musk.

Dimenzije uređaja su 1300, 860,180 cm i dolazi u više boja, dok će u prodaji biti za 3 meseca.