Otrovi pronađeni u sportskoj opremi

Ovo bi trebalo da znate

Sportska odeća i oprema sadrži previše štetnih hemijskih spojeva, izvestio je Greenpeace, nakon što su njegovi aktivisti obavili nova testiranja na 40 odevnih predmeta i drugih proizvoda među kojima u samo četiri nisu pronađene supstance opasne za zdravlje i za okolinu.

Aktivisti ove nevladine organizacije ponovno su upozorili na opasnost od otrova u sportskoj opremi. Ovog puta su testirali brendove kupljene u 19 zemalja a rezultati njihovog ispitivanja su poražavajući.

Osim dve jakne, jedne marke Vaude i druge Jack Wolfskin, ranca Hagloefs i para rukavica The North Face, svi su ostali proizvodi su imali PFC koji se koristi u proizvodnji posuđa sa nelepeljivim dnom, u izradi tepiha, ruksaka i odeće napravljene na način da odbija prljavštinu i prašinu, ali i za pakovanje hrane. Ali i druge opasne hemikalije.

Dokazano je da spomenuti spojevi štetno utiču na pravilan rad štite žlezde, a samim tim i na sve hormone u organizmu. Neke studije su pokazale da česta izloženost tim hemijskim spojevima smanjuje plodnost oba pola.

A pošto je PFC toliko rasprostranjen, već je dospeo u prirodu. Greenpeace kaže da su ostatke PFC-a pronašli i u jetri polarnog medveda.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *