Naučnici misle da su najzad uspeli da otkriju poreklo pandemije virusa HIV.

Otkriveno je da je sve počelo dvadesetih godina 20. veka u Kinšasi, u Demokratskoj Republici Kongo.

Širenju virusa značajno je doprineo železnički prevoz, ali i prostitucija, pa se sida ubrzo proširila širom Afrike, Azije, a kasnije i sveta.

Međunarodni tim istraživača rekonstruisao je genetsku istoriju HIV-1 grupe M pandemije i otkrila da je zajednički predak grupe, verovatno nastao u Kinšasi u pomenutom vremenskom periodu.

Iako su različiti sojevi virusa prešli sa ostalih primata na ljude barem 13 puta, samo jedan takav prenos doveo je do pandemije.

To se dogodilo zbog niza faktora koji su se poklopili: urbanog razvoja, snažnih saobraćajnih veza tokom belgijske kolonijalne vladavine i prostitucije, piše u žurnalu Science.

“Po prvi put analizirali smo sve dostupne dokaze uz pomoć poslednjih filogeografskih tehnika, koje nam omogućavaju da statistički procenimo odakle potiče virus”, kaže jedan od autora Oliver Pibus sa Odeljenja za zoologiju Univerziteta Oksford.

“To znači da sa velikim stepenom sigurnosti možemo odrediti odakle je potekla pandemija HIV-a”.

Društvene promene i ostvarivanje nezavisnosti Konga u kombinaciji sa inicijativama za javno zdravlje, zbog kojih je došlo do nebezbedne upotrebe igala, došlo je do širenja virusa.

HIV je prvi put identifikovan 1981. a epidemija je besnela svetom gotovo deset godina, pre nastanka antiretroviralnih lekova.

Sada je HIV, od fatalne bolesti, postao hronično stanje, koje se može kontrolisati strogim režimom lečenja.

Istraživači kažu da su dodatne studije potrebne kako bi se proniklo u sve faktore koji su omogućili HIV-u da se širi na ovakav način. photo: NIAID

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime