Otkriveno ogromno svemirsko telo koje privlači Mlečni put


Da, celu našu galaksiju i još 50 usput

Astronomi već neko vreme znaju da u svemiru postoji nešto što povlači Mlečni put. I ne samo našu već još pedesetak drugih galaksija u tzv. Lokalnoj grupi galaksija.

Naučnici su pretpostavljali da je u pitanju nekakvo zaista ogromno svemirsko telo, dovoljno veliko da može da povuče toliko masu tolikom brzinom.

Ali nikada niko nije uspeo da ga uoči.

Do sada. Međunarodna grupa naučnika objavila je da je otkrila superklaster Vela, objekat sastavljen od nekoliko klastera, odnosno jata galaksija od kojih svaka sadrži po nekoliko stotina ili čak hiljada galaksija. Evo ih gore na slici.

„Nisam verovala da će se za vreme posmatranja tog dela svemira pojaviti tako velika struktura“, rekla je šefica projekta profesorka Renée Kraan-Korteweg sa University of Cape Town.

Superklaster je nazvan Vela prema konstelaciji zvezda Vela (Jedro) u kojoj je pronađen.

„Postalo je očigledno da otkrivamo ogromnu mrežu galaksija koja se proteže mnogo šire nego što smo ikada očekivali“, rekla je Michelle Cluver, astrofizičarka sa University of the Western Cape.

Tim procenjuje da novootkriveni objekat ima sličnu masu kao Shapely, najveće superjato galaksija od 8600 galaksija, udaljeno je od nas oko 650 miliona svetlosnih godina.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *