Otkriveno odakle tačno dolaze čudni radio signali

Možda nam vanzemaljci šalju poruke

Pre desetak godina prvi put su snimljeni radio signali velike energije koji su do nas došli iz dalekog svemira. Ali stručnjaci nikako nisu mogli da utvrde iz kog tačno dela svemira stižu. E pa sada znamo. Izgleda da je grupa međunrodnih astronoma uspela da identifikuje ove radio signale, piše BBC.

Od 2007. astronomi beleže kratke ali izuzetno snažne radio talase u trajanju ne dužem od treptaja oka. Ti udari su naglo stizali i odmah nestajali, a imali su energiju miliona zvezda.

“Dok pucnete prstima, pojave se i nestanu. Mi ne znamo kakav je to objekat koji ih stvara. Stvarno nemamo pojma”, kaže Keith Bannister iz australijskog Nacionalnog instituta za astronomiju.

Ti radio talasi su postali jedna od najvećih zagonetki u astronomiji.

Istraživanje objavljeno ovih dana u časopisu Nature po prvi put govori o tome da je prepoznat izvor jednog takvog radio signala. Koristeći se radio teleskopom Arecibo u Portoriku, zajedno sa sličnim radioteleskopima u Meksiku i Evropi, međunarodni tim stručnjaka “ulovio” je izvor signala. On je stigao iz jedne male galaksije udaljene 2,5 milijardi svetlosnih godina.

Ali ni najnovije otkriće ne dotiče se osnovnog pitanja: šta su ti signali koji stižu iz udaljene galaksije?

“Na kraju može da bude reč o nečemu sasvim jednostavnom, ali isto tako, može nam otvoriti sasvim nove uvide u fiziku i astrofizičke događaje i pojave”, kazao je za BBC Maksim Ljutikov sa univerziteta Purdue u SAD-u.

Jedna popularna hipoteza kaže da su radio talasi rezultat hipotetičkog fenomena poznatog kao blitzar: visokoenergetskog pulsiranja rotirajućih zvezda koje ove emituju dok ih usisava crna rupa.

Mala je mogućnost da signale šalju vanzemaljci, smatraju stručnjaci.

Jedna od alternativnih ideja je da su ti energetski udari posledica neke velike svemirske eksplozije, možda sudara neutronskih zvezda.

“Potrebno je osloboditi mnogo energije da bi došlo do takve eksplozije. Ali ono što je zanimljivo jeste da kada gledamo sa drugim teleskopima, ne vidimo ništa što bi bile očite posledice takve eksplozije”, kaže Bannister.

“Neću reći da su vanzemaljci. Ali dok ne znam ništa o njima, i to može biti mogućnost. Ipak, veerovatnoća je vrlo mala”, dodaje Bannister.

On kaže da ako signali potiču iz središta galaksije, verovatno je da su tada povezani s crnom rupom. Ako dolaze s periferije, moguće je da dolaze s neke zvezde ili sa neke planete.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *