Srpski teniser Novak Đoković je bukvalno pokorio svet tenisa. I ne planira skoro da ode sa vrha. Po prvi put u istoriji prvi reket sveta ima duplo više poena od drugoplasiranog, a rekordi padaju iz meseca u mesec. Novak ima sasvim realnu priliku da postane najbolji teniser svih vremena.

Ali pored teniske tehnike i fizičkih predispozicija, postoji još nešto što ga izdvaja. Mentalna snaga.

Đoković koristi za tenis revolucionarnu psihološku tehniku – vežbanje samosvesti (mindfulness).

Srpski teniser ima natprirodnu sposobnost da prevaziđe probleme u mečevima, piše Huffingtonpost.

Setimo se mečeva protiv Federera kada je spašavao izgubljene situacije pa i meč lopte u finalu. Nismo zaboravili ni spektakularni povratak u meč protiv Kevina Andersona posle koga je osvojio Wimbedon prošle godine.

Ni to nije sve.

Posle gubitka Roland Garrosa prošle godine, samo nekoliko dana kasnije se oporavio, povratio samopouzdanje i osvojio Wimbledon. To ne bi pošlo za rukom bilo kome.

#djokovic #novakdjokovic #son #funnymoment #montecarlorolexmasters1000

A video posted by Антошка (@rourebel) on

U svojoj knjizi Serviraj za pobedu, Đoković je objasnio da svakog dana odvoji 15 minuta za meditaciju vežbajući mindfulness. Ova tehnika omogućava da postanemo svesni svog prisustva u tom trenutku, ali i sveta oko nas i to bez predrasuda ili osuda.

Meditacija obično podrazumeva koncentrisanje na disanje ili fizičke senzacije. Novak kaže da mu je upravo to omogućilo da prevaziđe negativne emocije, sumnju, bes i brige. I na kraju, da promeni pristup igri. Ovaj trening smatra podjednako važnim kao i onaj na terenu.

Zanimljivo je da su tehniku mindfulness još 2001. godine postavila dva klinička psihologa: Zella Moore i Frank Gardner. Oni su ustanovili da postojeće tehnike rada sa sportistima ne pomažu u prevazilaženju negativnih emocija ni unapređenju performasi.

Suština njihovog pristupa sugeriše da će sportisti zadatke obaviti na najbolji mogući način kada odustanu od toga da kontrolišu svoje unutrašnje doživljaje. Umesto toga, oni treba da emocije prihvate bez osuđivanja, bez obzira na to koje unutarnje iskustvo imaju u bilo kom trenutku. Samo tada će sportista moći da se usresredi na zadatak bez trošenja energije na borbu sa mislima i osećanjima.

U međuvremenu, brojna naučna istraživanja su dokazala da ova tehnika zaista jeste efikasna i da pomaže.

Naravno, mindfulness nije samo namenjen sportistima. Postoje brojni dokazi da doprinosi blagostanju ljudi koji je koriste, povećanju osećaju sreće i saosećanja.

Upravo zato stručnjaci smatraju da je upravo Đoković verovatno jedini od najboljih tenisera koji redovno aplaudira protivnicima posle dobrog poena. Čak i kada gubi, on ima puno poštovanje za saigrača.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime