Otkrivena prevara kod čuvenih egipatskih mumija

Afera od pre 3.800 godina

Ako mislite da su ljudi danas posebno promiskuitetni i da u istoriji nije bilo tako itekako grešite. A novo otkriće ukazuje na prevaru u drevnom Egiptu.

Dakke, čuvena ‘braća mumije’ su dva pripadnika egipatske aristokratije po imenu Khnum-nakhta i Nakht-ankha. Živeli su oko 1800. godine pre nove ere i njihova tela su dobro sačuvana i mumificirana.

Njihov grob je pronađen kod Kaira 1907. godine a kasnije je ustanovljeno da se radilo o sinovima lokalnog guvernera.

Ali pazite ovo!

DNK analiza je sada pokazala da braća imaju istu majku, ali ne i istog oca. Detalji nisu poznati, pa tako ne znamo da li je guvernerova žena imala vanbračnu aferu. U nekoj teoriji bi moglo da se radi o usvojenom sinu, mada je pitanje da li bi on bio sahranjen uz sve počasti.

Inače, nevera muškaraca u Egiptu bila sasvim normalna stvar. Zapravo bilo je pravilo – što viši status u društvu, to više vanbračne dece. Faraon Ramzes II. je navodno imalo toliko žena i konkubina da je za sobom ostavio više od 100 potomaka.

Ipak, žene su za varanje bile ozbiljno kažnjavane. Tada si se preljuba kažnjavala razvodom, batinama pa čak i smrću. Često su neverne žene spaljivane na lomači.

U svakom slučaju biće zanimljivo pratiti nastavak ove priče.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *