Iskopavanja velike grobnice u severnom grčkom gradu Amfipolu izazvala su ogromnu znatiželju medija i javnosti ali i pokrenula brojna nagađanja o tome kome pripada.

Iako čak ni arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju vesti. Neki čak smatraju da se radi o drevnoj grobnici Aleksandra Makedonskog.

Grčko ministarstvo kulture navodi da 590 metara duga grobnica najverovatnije ne pripada kralju ratniku, ali se svi slažu da je to najveći grob ikad otkriven u Grčkoj.

Tačna lokacija Aleksandrovog groba, koji je umro 323. pre Hrista u Vavilonu, jedna je od najvećih zagonetki svetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju da se verovatno nalazi u Aleksandriji. Ali pazite ovo. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar posle njegove smrti proterani su u Amfipol i tamo ubijeni zajedno sa majkom i bratom, što je nekima dovoljan dokaz da se upravo tu nalazi i Aleksandrova grobnica.

Arheolozi su do sada otkrili da je grobnica upravo iz četvrtog veka pre Naše ere, da kameni blokovi čuvaju ulaz baš kao i sfinge visine 1.5 metara.

I pored toga čini se da je grobnica opljačkana, i to verovatno još u antičko doba. photo: wiki

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime